RSE: EU će svojim diplomatama u Moskvi dozvoliti da prime rusku vakcinu 1Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Evropska unija će svojim diplomatama u Moskvi dozvoliti da prime rusku vakcinu protiv korona virusa „Sputnjik V“ ako se za to odluče, iako nju nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), navodi se u internom mejlu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Član Delegacije EU u Moskvi juče je poslao mejl u kojem je obavestio osoblje da su ruske vlasti odlučile da prošire kampanju vakcinisanja protiv korona virusa i na pripadnike diplomatskog kora, u organizaciji grada Moskve.

Dodaje se da se „u tu svrhu prikupljaju podaci osoblja diplomatske misije ili članova njihovih porodica starijih od 18 godina koji su spremni da se vakcinišu“.

Vakcina „Sputnjik V“ se eksplicitno ne pominje u tekstu, ali se u mejlu navodi da ruske vlasti „ne navode vakcinu koja će biti korišćena“, ali da će „više informacija o mestu i načinu vakcinacije biti poslato kasnije kada se vidi interes diplomatske zajednice“.

U mejlu se međutim dodaje da Delegacija u Moskvi iz sedišta EU „nije dobila nikakvo odlučujuće mišljenje o tome da li treba primiti lokalnu vakcinu ili vakcinu koju nije odobrila EMA, ako je takva dostupna“.

EMA je do sada odobrila za upotrebu tri vakcine, kompanija Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

„Upozorava se da je ovo (vakcinisanje) lična odluka svakog pojedinca. Delegacija ne može da preporuči vakcinu koju EMA nije odobrila, već odluku o tome prepušta svakom pojedincu ili drugoj bliskoj odrasloj osobi, članu porodice u Moskvi“, navodi se u mejlu.

Na pitanje RSE da li je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) poslala smernice svojim delegacijama o vakcinaciji lokalnim vakcinama koje EMA nije odobrila, portparolka EEAS Nabila Masrali rekla je da ta služba „razgovara s državama članicama o različitim mogućnostima vakcinisanja diplomata i osoblja EU koji su raspoređeni u inostranstvu, poštujući politiku Unije o vremenu i tempu vakcinisanja“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.