Foto: Dejana Majstorović

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je zatražio od ambasadora zemalja članica NATO da takozvanom tihom procedurom usvoje aneks protokola o „pristupaju Severne Makedonije“, prenosi RSE.

Reč je o proceduri koja ističe danas u 17.30 sati i podrazumeva da, ukoliko do datog roka niko od zemalja članica ne podnese primedbu, onda se smatra da je tekst usvojen.

Ceremonija će biti održana u sedištu Alijanse, a pristupni protokol će potpisati ambasadori 29 zemalja članica NATO. Još nije poznato koji nivo će predstaviti zvanično Skoplje na ceremoniji potpisivanja. Po proceduri, potpisani protokol prelazi na ratifikaciju u prestonicama zemalja NATO.

Prema dosadašnjoj praksi, nacionalne procedure za ratifikaciju traju između 12 i 14 meseci.

Okvirni rok kada NATO očekuje da se proširi na 30 članica je proleće 2020. godine. Ovaj proces je omogućen nakon što je stupio na snagu Prespanski sporazum kojim je okončan višedecenijski spor oko imena između Makedonije i Grčke. Grčka je 2008. godine blokirala pozivnicu Alijanse za Makedoniju zbog nerešenog spora oko imena.

Posle desetogodišnjeg zastoja NATO je u julu 2018. godine izdao pozivnicu Makedoniji da se priključi Severnoatlantskom savezu. Makedonija je ušla u pregovore sa NATO nakon Prespanskog sporazuma ali zemlja je mogla postati punopravna članica Alijanse jedino pod drugim imenom – Severna Makedonija.

Povezani tekstovi