Rukovao se sa vazduhom, izgubio se u bašti, pao...: Koje je gafove do sada imao Bajden? 1Foto: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

Džozef Bajden je 25. aprila 2019. započeo svoju predsedničku kampanju u 76. godini, bez presedana za američku političku praksu. Već tada su mnogi Amerikanci i brojni članovi Demokratske stranke protestovali da je prestar.

Strahovali su za njegovo zdravlje i mentalnu oštrinu, odbacivali ga kao relikt prošlosti, a ni Barak Obama, kome je bio potpredsednik, nije požurio da ga podrži.

Tačno četiri godine kasnije i bezbrojnih gafova kasnije, 80-godišnji predsednik Bajden je upravo započeo svoju predsedničku kampanju za izbore 2024. godine.

Zanimljivo je da će to biti urađeno u unapred snimljenom videu, piše britanski Telegraf, a ne tokom obraćanja uživo, a sve zato što su njegovi savetnici želeli da izbegnu potencijalne gafove i lapsuse.

Još u prvim mesecima njegovog mandata, jedan prijatelj, koji ga je poznavao decenijama, rekao je pomenutom britanskom listu da su Bajdenove „kandže olabavile“.

Od tada, njegovi gafovi su se rapidno ubrzali.

Na primer, u martu 2021, nakon dva meseca na mestu predsednika, Bajden se čak tri puta sapleo dok je pokušavao da se popne stepenicama u Air Force One.

Šest meseci kasnije, izgledalo je da je zaspao tokom sesije klimatske konferencije Cop26 u Glazgovu.

Zatim je, očigledno zaboravljajući koja je to godina, u januaru 2022. uverio američki narod da „ima mnogo razloga za optimizam u 2020. godini“.

U aprilu 2022, posle govora u Severnoj Karolini, Bajden se rukovao sa vazduhom po završetku govora, potpuno izgubljen na bini sa koje nije znao ni kako da siđe.

Zatim je isto učinio i u Izraelu.

U Delaveru je u avgustu 2022. pao sa bicikla dok je mirno stajao.

Bajden je tada napravio jedan od svojih najsramotnijih gafova, koji je posebno uznemirio njegove političke savetnike, u septembru 2022.

Otprilike godinu dana ranije, republikanska kongresmenka Džeki Valorski je poginula u saobraćajnoj nesreći o kojoj se mnogo pisalo.

Čak su i zastave Bele kuće bile spuštene na pola koplja.

Ali negde usput, Bajden je zaboravio da je umrla, pa je počeo da je zove tokom događaja u Beloj kući: „Džeki, jesi li ovde? Gde je Džeki? Mislim da bi trebalo da bude ovde…“

Već sledećeg meseca, izgledalo je da se Bajden izgubio šetajući vrtom Bele kuće, ne znajući put nazad do rezidencije.

Usput su se ponavljali razni incidenti u kojima je Bajden zaboravljao imena kolega iz Demokratske stranke, opozicionih političara, bliskih savetnika, drugih predsednika.

Tokom jedne ceremonije, na primer, nazvao je svoju potpredsednicu Kamalu Haris svojom ženom, a svoju ženu potpredsednicom.

On je Skota Morisona, bivšeg australijskog premijera, nazvao „onim momkom od tamo dole“, i Lojda Ostina, svog sopstvenog ministra odbrane, „čovekom koji vodi tu jedinicu…“ – verovatno misleći na Pentagon.

Neki od Bajdenovih gafova nisu bili naizgled benigni i imali su strašne diplomatske implikacije.

Na primer, u januaru 2022. godine, mesec dana pre ruske invazije, on je naglasio da Moskva neće biti kažnjena za „manji upad“ u Ukrajinu – u vreme kada je Kremlj već anektirao Krim, a zatim finansirao haos u istočnim ukrajinskim regionima.

Događaj sa sličnim implikacijama dogodio se nakon što je predložio promenu režima u Rusiji.

Savetnici su brzo krenuli da ugase vatru, rekavši da „nije mislio ono što je rekao, ali je rekao nešto što jednostavno nije bilo u redu“.

Tokom obraćanja o stanju nacije, neposredno posle ruske invazije na Ukrajinu, rekao je: „Putin može da opkoli Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srce i dušu iranskog naroda!“.

Zatim je geografski dislocirao Siriju u Afriku, i pobrkao Libiju sa Sirijom. Tri puta za samo minut i po.

Dalje, Bajdenovi politički savetnici ga teraju da smanji sve konferencije za štampu kako bi smanjio učestalost gafova, a može se očekivati da će se taj trend nastaviti i u kampanji za reizbor. Gafove je jednostavno nemoguće svesti na jedan članak.

Očekuje se da će se Bajden kasnije ove nedelje sastati sa velikim donatorima kako bi pokušao da prikupi više od milijardu dolara za svoju novu kampanju.

Predizborni tim će svakako pokušati da demonstrira biračima kako je administracija aktuelnog predsednika sprovela važne reforme i izgradila infrastrukturu ključnu za usklađivanje sa novim klimatskim zakonima i tehnološkim ambicijama.

Ali nedavna anketa Asošiejted presa i NORC-a pokazala je da samo 26 odsto Amerikanaca podržava Bajdenovu novu kandidaturu, uključujući samo 47 odsto demokrata, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari