Rusija šalje svoje najsavremenije tenkove T-14 Armata na ukrajinski front 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Iz britanskog Ministarstva odbrane stigao je novi izveštaj u kojem se navodi da će Rusija poslati u Ukrajinu svoje najsavremenije tenkove T-14 Armata, ali ističu da komandanti nisu oduševljeni takvom odlukom.

„Poslednjih meseci raspoređene ruske snage oklevaju da prihvate prvu tranšu T-14 koja im je dodeljena jer su vozila bila u veoma lošem stanju. Nije jasno koji delovi vozila su izazvali ovu reakciju, ali u protekle tri godine, ruski zvaničnici su javno opisali probleme sa motorom T-14 i sistemima za termografsko snimanje“, navodi se u izveštaju, prenosi portal Klix.

„Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 2021. godine opisao planiranu proizvodnju za 2022. kao „eksperimentalno-industrijsku“ seriju. Stoga je malo verovatno da će bilo koji raspoređeni tenkovi T-14 ispunjavati uobičajene standarde koje nova oprema mora da ispuni da bi se smatrala operativnom, “ dodaje se u izveštaju.

T-14 ima potpuno digitalne sisteme, kupolu bez posade, dok je sama posada tenkova zaštićena u izolovanoj oklopnoj kapsuli. Opremljen je topom kalibra 125 mm i protivoklopnim projektilima, kao i modularnim i aktivnim sistemima zaštite koji ga štite. Vojni potencijal T-14 je takođe pod znakom pitanja, s obzirom na ulogu modernog protivtenkovskog naoružanja kao što su TOV rakete američke proizvodnje.

Tenk je imao problema sa motorom i termovizijskom kamerom, za koje proizvođači tvrde da su otklonjeni 2020. godine. Jedan od tenkova se pokvario tokom parade za Dan pobede 2015. Međutim, kako prenose ruski mediji, tenk je testiran u Siriji.

Blumberg je 2018. objavio da T-14 ima izuzetno visoku cenu, što onemogućava masovnu proizvodnju. Pored visoke cene proizvodnje, visoki su i troškovi održavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari