Rusija prvi put tokom rata u Ukrajini počela da koristi najmoderniji tenk T-14 Armata? 1foto: EPA-EFE/VLADIMIR PESNYA / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

Ruske RIA Novosti objavile su, pozivajući se na svoje izvore, da su ruske oružane snage počele da koriste najnovije tenkove T-14 Armata u agresiji na Ukrajinu, prenosi Klix.ba.

„Ruske trupe su počele da koriste najnovije tenkove Armata za gađanje ukrajinskih položaja. Još nisu učestvovale u direktnim ofanzivnim operacijama“, rekao je izvor za RIA Novosti.

Izvor je navodno rekao i da su ovi tenkovi dobili dodatnu zaštitu na svojim bokovima, a da su od kraja prošle godine ušli u borbenu koordinaciju na poligonima u okupiranom Donbasu.

Tenk T-14 Armata je trebalo da bude ponos nove ruske armije i najmoćniji tenk u njenom naoružanju, ali se tokom njegovog uključivanja u sastav oružanih snaga pojavio niz problema, poput skupe proizvodnje, tehničkih kvarova i zavisnosti o zapadnim komponentama.

Slanje T-14 Armata na front u Ukrajinu može se posmatrati i u kontekstu činjenice da su tenkovi Vestern Leopard 2 i Čelendžer 2 već stigli u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari