Rusija testirala supersonične protivbrodske rakete u Japanskom moru 1foto: Shutterstock/FOTOGRIN

Ruska mornarica ispalila je supersonične protivbrodske rakete na lažnu metu u Japanskom moru, saopštilo je u utorak, 28. marta rusko Ministarstvo odbrane.

„U vodama Japanskog mora, brodovi Pacifičke flote ispalili su krstareće rakete Moskit na lažni neprijateljski cilj“, navode u saopštenju na Telegram nalogu.

„Meta, koja se nalazi na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspešno je pogođena direktno sa dve krstareće rakete Moskit.“

Raketa P-270 Moskit, koja nosi naziv za prijavu NATO-a ili SS-N-22 Sunburn, je supersonična krstareća raketa srednjeg dometa sovjetskog porekla, sposobna da uništi brod u dometu do 120 kilometara.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da će Tokio ostati na oprezu zbog vojnih operacija Moskve, dodajući da nakon lansiranja raketa nije prijavljena šteta.

„Kako se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, ruske snage takođe postaju aktivnije na Dalekom istoku, uključujući i okolinu Japana“, rekao je Hajaši na redovnoj konferenciji za novinare.

Ispaljivanje projektila dolazi nedelju dana nakon što su dva ruska strateška aviona bombardera, sposobna da nose nuklearno oružje, letela iznad Japanskog mora više od sedam sati u, kako je Moskva rekla, „planiranom letu“.

Upitan o planovima Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, Hajaši je rekao da Japan osuđuje taj potez i zahteva od Rusije i Belorusije da zaustave „takvu akciju koja bi dodatno povećala tenzije“, prenosu Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari