Rusija tvrdi da nema nameru da raspoređuje nuklearno oružje u Ukrajini 1Ukrajina EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

Rusija je saopštila da nema nameru da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, dan pošto je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov kritikovao zapadne zvaničnike da neosnovano optužuju Moskvu.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev rekao je da Rusija čvrsto poštuje princip da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on ne sme biti pokrenut.

Zajcev je naveo da ruska nuklearna doktrina ne predviđa scenarije za potencijalne udare u vezi sa vojnim ciljevima Moskve u Ukrajini.

On je međutim dodao da se od Ukrajine i Zapada mogu očekivati „različite provokacije“ i da Rusija mora da „bude spremna za svaki razvoj događaja u medijskom prostoru i na terenu“.

Njegova izjava je u skladu sa komentarom ruskog ambasadora Antonova koji je juče osudio „niz očiglednih lažnih predstavljanja izjava ruskih zvaničnika o nuklearnoj politici“ Rusije.

Antonov je optužio najviše američke vojne lidere da lažno okrivljuju Moskvu za eskalaciju nuklearnih tenzija, nazivajući njihove tvrdnje „neosnovanim“ i „delom propagandne kampanje protiv Rusije“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov i predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin izjavili su ove nedelje da Moskva neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.