Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vežbama će, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, skladu sa planom priprema Oružanih snaga Rusije rukovoditi vrhovni komandant mornarice Rusije admiral Vladimir Koroljov a učestvovaće „snage mornarice i ruskih vazdušno-kosmičkih snaga“.

Naglašava se kako će, u skladu sa međunarodnim pravom i „u interesu osiguravanja bezbednosti morske plovidbe i letova avijacije“ oblasti u kojima se održavaju vežbe „blagovremeno biti proglašene opasnim za plovidbu i letove“.

Ministarstvo navodi da će u vojnim vežbama učestvovati brodovi Severne, Baltičke, Crnomorske flote i Kaspijske flotile i avioni strateške, vojno-transportne i pomorske avijacije.

U sastavu grupe planirano je učešće više od 25 brodova i brodova za podršku, na čelu sa raketnom krstaricom „Maršal Ustinov“.

„U međunarodnom vazdušnom prostoru vežbe će odraditi oko 30 aviona, uključujući i strateške nosače raketa Tu-160, protivbrodne avione Tu-142MK i Il-38, lovce Su-33 i avione Su-30SM pomorske avijacije“, navodi Ministarstvo.

Zapadne agencije ocenjuju da će vojna vežba „biti održana usred pojačanih napetosti između Rusije i Zapada oko sirijskog područja Idliba koje je pod kontrolom pobunjenika“.

Neimenovani izvori navode „kako sirijski predsednik Bašar al-Asad, koji uživa snažnu podršku Rusije“, priprema ofanzivuIdlib kao poslednje pobunjeničko utočište u zemlji.

Agencije UN upozorile su ranije da bi novi oružani sukobi na tom području mogli pokrenuti novi talas od oko 800.000 izbeglica.