Ruski i američki ministri odbrane razgovarali telefonom posle incidenta sa dronom 1Foto: Shutterstock/maradon 333

Ministri odbrane Rusije i SAD Sergej Šojgu i Lojd Ostin razgovarali su danas telefonom, dan pošto su ruski avioni presreli američki dron iznad Crnog mora, saopšteno je iz Moskve i iz Vašingtona.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su danas 15. marta razgovarali telefonom ruski ministar odbrane general Sergej Šojgu i američki ministar odbrane Lojd Ostin na inicijativu američke strane, bez davanja dodatnih detalja, prenosi agencija Frans pres.

Američki ministar Lojd Ostin rekao je na konferenciji za novinare u Pentagonu da je danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom o uništavanju američkog drona iznad Crnog mora, što je kako navodi agencija AP dovelo dve strane najbliže direktnom sukobu od početka ruske invazije Ukrajine pre godinu dana.

To je bio prvi telefonski razgovor dvojice ministara od oktobra.

„Upravo sam razgovarao sa svojim ruskim kolegom, ministrom Šojguom. Kao što sam više puta rekao važno je da velike sile budu modeli transparentnosti i komunikacije i SAD će nastaviti da lete i da sprovodi operacije gde god to dopušta međunarodno pravo“, rekao je Ostin.

Rusi i Amerikanci različito tumače jučerašnji incident sa dronom. Ruska vojska je navela da su dva njena lovca juče presrela američku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora ali je dodala da je nisu ni pogodili ni oborili, suprotno onome što je saopštio Vašington. Američka vojska kaže da je ruski borbeni avion Su-27 oborio američku bespilotnu letelicu Riper iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini.

Činjenica da Ostin i Šojgu razgovaraju ukazuje na ozbiljnost incidenta iznad Crnog mora, navodi AP. Od početka ruske invazije Ukrajine kontakti između američkih i ruskih vojnih vođa bio je ograničen, a ruski zvaničnici odbijali su da primaju američke vojne pozive u prvim mesecima rata.

Načelnik američkog združenog generalštaba general Mark Mili rekao je da on takođe planira da razgovara sa svojim ruskim kolegom generalom Valerijem Gerasimovim, načelnikom generalštaba ruske vojske.

Mili je rekao da se još postavljaju pitanja da li je Rusija nameravala da obori dron, mada je to što ga je presrela bilo namerno.

„Znamo da je presretanje bilo namerno, da je agresivno ponašanje bilo namerno. Ali da li je sam sudar bio nameran je još nejasno“, rekao je Mili novinarima.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao novinarima da je Rusija proglasila neke delove Crnog mora zabranjenim za vazdušni saobraćaj dok traje sukob i nagovestio da SAD pokušavaju da izazovu eskalaciju tim letovima. Dron se srušio blizu Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

„Svaki incident koji bi mogao da izazove konfrontaciju između dve velike sile, dve najveće nuklearne sile, stvara vrlo ozbiljne rizike“, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.