Ruski institut: Sputnjik V štiti od svih sojeva korona virusa, uključujući delta 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ruski institut koji je razvio antikovid vakcinu Sputnik V saopštio je danas da ona štiti od „svih poznatih varijanti“ virusa, uključujući i delta varijantu korona virusa odgovornu za skok epidemije kovida-19 u toj zemlji.

Prestonica Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogođeni novim talasom infekcije i beleže se rekordn brojevi zara dok program vakcinacije tapka u mestu.

Moskovski region danas je zabeležio najveći dnevni skok zaraze od početka pandemije. Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 17.378 novih slučajeva zaraze korona virusom, a samo u Moskvi registrovano je 7.584 novih slučajeva infekcije. Krajem nedelje broj dnevnih novozaraženih prelazio je 9.000.

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeju Šobjaninu oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta, zaraznijem soju koji se pojavio prvo u Indiji i koji preti da preoptereti bolnice glavnog grada Rusije.

U tom kontekstu je Aleksander Gintsburg, direktor centra Gamalej koji je napravio vakcinu Sputnjik V, rekao je da dve doze ove vakcine „štite od svih sada poznatih sojevai, počevši od britanske do varijante delta, odnosno indijske varijante“.

Time on želi da ohrabri stanovništvo da se vakciniše, dok je imunizacija usporena zbog podozrenja ljudi uprkos ponovljenim pozivima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ruski institut: Sputnjik V štiti od svih sojeva korona virusa, uključujući delta”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.