"Ruski komandanti podsticali i naređivali seksualno nasilje u Ukrajini": Britanski advokat za Rojters 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Postoje dokazi da su ruski komandanti u nekoliko slučajeva bili svesni seksualnog nasilja svog vojnog osoblja u Ukrajini “i u nekim slučajevima, podsticali ga ili čak naređivali“, kaže međunarodni advokat za krivične poslove koji je pomagao istrage zločina u aktuelnom ratu Rusije u Ukrajini, prenosi Rojters.

Britanski advokat Vejn Džordaš rekao je za Rojters, prenosi metro.co.uk, da je u nekim oblastima na severu oko glavnog grada Kijeva, gde su istrage najnaprednije, deo seksualnog nasilja uključivao nivo organizacije ruskih oružanih snaga koji “govori o planiranju na sistematičnijem nivou“.

Džordaš, koji je deo tima koji ima podršku Zapada koji pruža pravnu ekspertizu Ukrajini, rekao je da je prerano da se zaključi koliko je ta praksa rasprostranjena jer su istrage u ranoj fazi u nedavno povraćenim oblastima severoistoka i juga Ukrajine.

Međutim, obrasci sugerišu da je seksualno nasilje „možda čak i češće“ na teritorijama koje su bile pod okupacijom duže vreme, dodao je on.

Rojters je intervjuisao više od dvadeset ljudi koji su radili sa navodnim žrtvama – uključujući policiju, lekare i advokate – kao i navodnu žrtvu silovanja i članove porodice druge osobe.

Podelili su izveštaje o navodnom seksualnom nasilju od strane ruskih oružanih snaga koje se dogodilo u različitim delovima Ukrajine: mnogi su naveli da su članovi porodice bili primorani da gledaju ili da je učestvovalo više vojnika ili da su se ponašali pod pretnjom oružja.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi te izveštaje. Neke od okolnosti – uključujući članove porodice koji su svedoci silovanja – nalaze se u navodnim napadima Rusa koje je dokumentovalo istražno telo pod mandatom Ujedinjenih nacija u izveštaju objavljenom prošlog meseca, u kojem se navodi da su žrtve bile u dobi od četiri do preko 80 godina.

U Černigovskoj oblasti na severu Ukrajine, vojnik 80. tenkovskog puka Rusije u martu je više puta seksualno zlostavljao devojku i pretio da će ubiti članove njene porodice, navodi se u presudi okružnog suda u Černigovu.

Silovanje  prema Ženevskim konvencijama je ratni zločin. Široko rasprostranjeno ili sistematsko seksualno nasilje moglo bi da dovede do zločina protiv čovečnosti, koji se generalno smatraju ozbiljnijim, kažu pravni stručnjaci.

Moskva, koja je saopštila da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, negirala je da je počinila ratne zločine ili da je ciljala civile.

Odgovarajući na Rojtersova pitanja o navodnom seksualnom nasilju ruske vojske u Ukrajini, uključujući i to da li su komandanti bili svesni i da li je to bilo sistematično, pres-služba Kremlja je rekla da poriče „takve navode“.

Na pitanja koje je Rojters uputio ruskom ministarstvu odbrane, Kremlj nije odgovorio.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine navodi da rat Moskve protiv Ukrajine „ima za cilj istrebljenje ukrajinskog naroda“ i da je seksualno nasilje među ruskim zločinima „koji imaju za cilj širenje stanja terora, izazivanje patnje i straha među civilnim stanovništvom Ukrajine“.

Postoje indicije da se seksualno nasilje koristi kao oružje rata, rekla je za Rojters Pramila Paten, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za seksualno nasilje, pozivajući se na priče o okolnostima kao što je silovanje pred članovima porodice i grupno silovanje.

Kijev je rekao da ispituje desetine hiljada izveštaja u okviru svojih istraga o navodnim ratnim zločinima ruskog vojnog osoblja.

Dokazi da je seksualno nasilje planirano mogli bi ukazivati na to da je to bio deo sistematskog napada ili da je neki nivo komande bio svestan, rekla je Kim Tui Selinger, savetnica MKS-a za seksualno nasilje u sukobu i vanredna profesorka na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Žena iz sela Berestjanka u blizini Kijeva rekla je Rojtersu da joj je ubrzo nakon što su ruske trupe u martu stigle, vojnik naredio da okači belu krpu ispred svoje kuće.

Te noći se vratio sa još dvojicom Rusa, navela je tražeći da bude identifikovana samo po imenu Viktorija.

Ona je rekla da joj je jedan od njih, koga je doživla kao komandanta jer je izgledao mnogo stariji i zato što su ga drugi tako nazivali, rekao da su druga dva vojnika pijana i da žele da se zabave.

Viktorija, 42-godišnjakinji vitke građe, svedoči da su je ta dva vojnika otpratila do susedne kuće, gde je jedan pucao u muškarca kada je pokušao da spreči da mu odvedu ženu.

Dvojica vojnika su zatim odveli obe žene u obližnju kuću, gde je Viktorija rekla da ju je jedan od njih silovao. Druga žena je takođe silovana, navela je njena sestra i Viktorija moja je svedočila.

Kada je Rojters posetio selo u julu, prskana krv je bila vidljiva na mestu gde su sestra i njena majka rekli da je muškarac upucan. Viktorija je rekla da je nekontrolisano plakala nakon svog iskustva i da sesada plaši glasnih zvukova.

Na pitanje o navodima o silovanju žena, koje su preneli drugi mediji, kancelarija glavnog tužioca Ukrajine je rekla da je vođena istraga o seksualnom nasilju ruskog vojnog osoblja nad dve žene iz Berestjanke, ali je odbila dalje komentarisanje.

Poljska ginekološkinja Agnješka Kurčuk rekla je da je jedna od ukrajinskih izbeglica koje je lečila – žena sa istoka koja je tvrdila da je silovana dok je njena devetogodišnja ćerka bila u blizini – rekla da se to dogodilo nakon što su ruski vojnici rekli ženama u selu da okače bele posteljine ili peškire.

Optužbe o silovanju i seksualnom nasilju pojavile su se ubrzo nakon moskovske invazije na Ukrajinu 24. februara i stigle su iz cele zemlje, prema izveštajima Rojtersa i istražnog tela UN.

R

Poljski ginekolog Rafal Kuzlik i njegova supruga traumatološkinja Ivona Kuzlik rekli su Rojtersu da su ovog proleća lečili sedam žena koje su pobegle iz Ukrajine, uglavnom sa severa i severoistoka, i koje su opisale da su ih silovali ruski vojnici.

Ukrajinski advokat Larisa Denisenko rekla je da zastupa devet navodnih žrtava silovanja i da su svi osim dve navodno umešani u više ruskih vojnika, a neki klijenti su takođe opisali da su ih tukli ili silovali pred članom porodice.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da je otvoreno desetine krivičnih predmeta koji uključuju seksualno nasilje pripadnika ruskih oružanih snaga nad ženama, decom i muškarcima.

Ukrajinske vlasti i drugi stručnjaci kažu da će broj žrtava verovatno biti daleko veći jer su delovi zemlje i dalje okupirani, a žrtve često nerado istupaju, uključujući strah od odmazde i nepoverenja u vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.