Šta pišu ruski mediji o 11 helikoptera koji su stigli u Srbiju sa Kipra 1foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

Kipar je predao Srbiji 11  helikoptera Mi-35P ruske marke, piše ruski portal Взгляд.ру pozivajući se na kiparski TV kanal Sigm.

Napominje se da su helikopteri prebačeni na osnovu sporazuma iz juna 2022.

Ovaj ruski portal podseća na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom posete Srbiji kada je izrazio spremnost NATO-a da proširi saradnju sa Srbijom i rekao da vojni blok „u potpunosti poštuje“ odluku Srbije da ostane vojno neutralna.

Prevoz 11 helikoptera

Ruski portal Avia.pro piše da je prevoz 11 helikoptera sa Kipra u Srbiju obavljen na tri leta avionima An-124-100 (registracija UR-82008) kompanije Antonov Airlines.

Avioni su poleteli sa aerodroma Pafos na Kipru i stigli u srpsku vazdušnu bazu Batajnica. Prevoz je obavljen od 19. do 21. novembra.

Ove helikoptere Srbija je, piše portal, kupila od Nacionalne garde Kipra. Kipar je zauzvrat kupio 12 helikoptera Mi-35P od Rusije 2001. Odluka o prodaji helikoptera doneta je zbog nemogućnosti njihovog normalnog održavanja nakon uvođenja sankcija EU na vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom 2014.

Drugi detalji u vezi sa tim još nisu saopšteni, ali je Srbija ranije izrazila interesovanje za kupovinu serije ruskih rotacionih aviona, dodaje se.

Parlamentskaja Gazeta piše kako je Vučić najavio ogromna ulaganja u vojno industrijski kompleks.

„Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerom. U skladu sa onim što smo dogovorili sa MMF-om, napravićemo ogromne investicije u odbrambenu industriju. Investiraćemo u nove fabrike, kao i proučavati situaciju sa vazduhoplovnim zavodom Moma Stanojlović“, rekao je Vučić.

Šta pišu ruski mediji o 11 helikoptera koji su stigli u Srbiju sa Kipra 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pored kupljenih Aviona Mi-35, srpskom lideru prikazana su i dva španska transportna aviona CASA C-295, helikopter X-145M, kao i modernizovani srpski lovci J-22 Orao, prenosi ruski medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari