Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio potpunu nezavisnost: Ne slažemo se sa stavom patrijarha Kirila 1Foto: Wikipedia

Sabor UPC se ne slaže sa stavom patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini i odlučuje potpuno nezavisno, piše Interfaks Ukrajina.

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve, održan u petak u Kijevu, nije se složio sa stavom Patrijarha moskovskog Kirila o ratu u Ukrajini i usvojio je neophodne odluke i izmene Statuta UPC koje svedoče o punoj nezavisnosti crkve.

Osim toga, prema rezoluciji objavljenoj na sajtu UPC u petak, učesnici Sabora su predložili uspostavljanje dijaloga sa Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

„Sabor osuđuje rat kao kršenje zapovesti Božije „Ne ubij“… i ne slaže se sa stavom Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila o ratu u Ukrajini“, navodi se u dokumentu.

U njemu se pojašnjava da je Savet odobrio relevantne izmene i dopune Statuta o upravi Ukrajinske pravoslavne crkve, koje „svedoče o punoj nezavisnosti i samostalnosti UPC“.

„Sabor izražava duboko žaljenje zbog nedostatka jedinstva u ukrajinskom pravoslavlju. Sabor doživljava raskol kao duboku bolnu ranu na crkvenom telu. Posebno je žalosno što su nedavni postupci carigradskog patrijarha u Ukrajini, koji su rezultirali formiranje Ukrajinske pravoslavne crkve je „samo produbilo nesporazume i dovelo do fizičkog obračuna. Ali čak i u takvim kriznim okolnostima, Sabor ne gubi nadu da će nastaviti dijalog“, navodi se u rezoluciji kako prenosi Interfaks.

Istovremeno, naglašava se da, da bi se dijalog održao, predstavnici PCU moraju da „prestanu da oduzimaju crkve i nasilno prebacuju parohije Ukrajinske pravoslavne crkve; shvate da njihov kanonski status, kako je to predviđeno Statutom Pravoslavne crkve Ukrajine, je u stvari neautokefalna i znatno inferiorna u odnosu na slobode i mogućnosti u crkvenim delatnostima predviđene Statutom Ukrajinske pravoslavne crkve, da razreši kanonsku jerarhiju PCU, jer za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu PCU treba da obnovi apostolsko prejemstvo njenih episkopa“.

„Sabor izražava duboko uverenje da ključ uspeha dijaloga treba da bude ne samo želja za obnavljanjem crkvenog jedinstva, već i iskrena želja da se svoj život gradi na principima hrišćanske savesti i moralne čistote“, saopštila je UPC.

Učesnici Saveta su takođe apelovali na vlasti Ukrajine i Ruske Federacije da nastave pregovarački proces i traže „jaku i razumnu reč koja bi mogla da zaustavi krvoproliće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari