SAD: Ogroman požar u Novom Meksiku, predsednik proglasio stanje prirodne nesreće 1EPA-EFE/RAY STUBBLEBINE

Vatrogasci su na svega 20 odsto vatrenog fronta u Novom Meksiku usporili širenje najvećeg šumskog požara u SAD pošto je popustio vetar, dok je predsednik Džozef Bajden proglasio stanje prirodne nesreće što donosi finansijsku pomoć delovima te savezne države koji gore još od početka aprila.

Veliki požar je za sada zahvatio 670 kvadratnih kilometara visoke šume i livada na jugu Stenovitih planina.

Vatrogasne službe koriste period relativno mirnog i hladnijeg vremena kako bi sprečile da se vatra približi nizu malih gradova i selima u Novom Meksiku.

Avioni i helikopteri bacaju tečnost za usporavanje vatre, dok se sa terena uklanja drveće i žbunje da bi ostalo što manje goriva za vatru koja se ipak širi. Buldožeri danima prave protivpožarne koridore kroz šume, a vatrogasci kontrolisano pale vegetaciju i time „izgladnjuju“ nastupajuće vatrene frontove.

Od subote se ponovo očekuju jak vetar, temperatura iznad normale i niska vlažnost što će povećati opasnost od širenja ogromnog požara, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Na požarištu je angažovano skoro 1.300 vatrogasaca i drugog osoblja.

Izdate su naredbe za obaveznu evakuaciju 15.500 domaćinstava, a do sada je izgorelo gotovo 400 kuća.

Savezna pomoć uključuje bespovratna finansijska sredstva za privremeni smeštaj i popravku kuća, kredite za pokrivanje neosiguranih gubitaka imovine i druge programe pomoći ljudima i preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.