SAD podržavaju ukidanje patenata za vakcine protiv korone 1Foto: EPA_EFE/VICTORIA JONES

SAD podržavaju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv korone, kako bi se ubrzala proizvodnja i distribucija tih dragocenih seruma u svetu, objavila je u sredu administracija američkog predsednika Bajdena.

„Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije kovida zahtevaju vanredne mere“, izjavila je američka trgovinska predstavnica Katerin Taj.

„Administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali kako bi se okončala ova pandemija, ona podržava ukidanje takve vrste zaštite za vakcine protiv korone“, rekla je ona i dodala da je Vašington „aktivno“ sudelovao u pregovorima u Svetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi omogućio ukidanje ovih patenata.

Taj je upozorila je za to potreban globalni „konsensus“ o odricanju te vrste zaštite prema pravilima STO i da zbog toga ova odluka neće imati brzih efekata na gloalno snabdevanje vakcinom.

Šef SZO pozdravio odluku Vašingtona da podrži privremeno ukidanje patenata na vakcinu

Šef SZO-a Tedros Adhanom Gebrejezus pozdravio je danas „istorijsku odluku“ SAD da podrže privremeno ukidanje patenata na vakcine protiv korone.

„Čestitam Sjedinjenim Državama na ovoj istorijskoj odluci u korist pravednosti vakcine, koja daje prednost dobrobiti svih u ovom ključnom trenutku. Hajde, idemo svi brzo napred, solidarno, gradeći na domišljatosti i predanosti naučnika koji je proizveo spasonosne vakcine protiv korone“, napisao je u tvitu generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Šef SZO-a već mesecima lobira, kad god se ukaže prilika, u korist ove mere, koju su SZO predložile Indija i Južna Afrika.

Podrška Biele kuće privremenom ukidanju prava intelektualnog vlasništva „odražava mudrost i moralno vodjstvo Sjedinjenih Država da podrže pravičnost vakcine i rade na okončanju ove pandemije“, tvitovao je Gebrejzesus.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.