Senat SAD: Bin Salman odgovoran za ubistvo Kašogija 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ Mohamed bin Salman proglašen odgovornim za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, preneli su danas mediji.Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ Mohamed bin Salman proglašen odgovornim za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, preneli su danas mediji.

U rezoluciji se osuđuje ubistvo Kašogija i pozivaju vlasti Saudijske Arabije da procesuiraju odgovorne. Navodi se i da su izjave saudijskih vlasti u vezi s ubistvom Kašogija ozbiljno narušile poverenje u dugogodišnje prijateljstvo i odnose između SAD i Saudijske Arabije, prenela je Anadolija. Kašogi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američki Senat izglasao je u četvrtak rezoluciju kojom traži da se prekine vojna podrška ratu u Jemenu pod vođstvom Saudijske Arabije, čime se suprotstavio podršci za koju se zalaže američki predsednik Donald Tramp.

Rezolucija je izglasana s 56 glasova za i 41 protiv, a zasad je uglavnom simbolična jer bi morala proći još nekoliko instanci da bi stupila na snagu, prenosi N1.

Ipak, pokazuje bes i demokrata i Trampovih republikanaca zbog uloge Saudijske Arabije u ubistvu novinara Džamala Kašogija.

„Moramo poručiti Saudijskoj Arabiji da SAD više neće podupirati ulogu njihovog despotskog režima u ratu u Jemenu“, napisao je na Tviteru senator demokrata Berni Sanders.

Odmah nakon tog glasanja Senat je jednoglasno podržao i drugu rezoluciju u kojoj se kaže da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman odgovoran za Kašogijevo ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari