Foto: FoNet/AP

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je optužio Pakistan da obmanjuje SAD dok prima milijarde dolara. Portparol Pentagona Kone Fokner je rekao da će cilj američke vojske biti da taj novac potroši na druge “hitne prioritete”. Ta inicijativa, koju tek treba da odobri Kongres, deo je šireg suspendovanja finansija koje je najavljeno u januaru.

Američki Stejt department je kritikovao Pakistan, jednog od ključnih saveznika, zato što ne uspeva da izađe na kraj s terorističkim mrežama na svom tlu, uključujući mrežu Hakani i avganistanske Talibane. “Nastavljamo da vršimo pritisak na Pakistan da targetira sve terorističke grupacije”, navodi se u saopštenju pukovnika Foknera od subote u kojem se dodaje da pomoć od 300 miliona dolara, koja je ranije suspendovana, treba da bude iskorišćena negde drugde zbog “manjka odlučnih delovanja Pakistana” u rešavanju ovog pitanja.

Ovo saopštenje je usledilo samo nekoliko dana uoči posete državnog sekretara SAD Majka Pompea Pakistanu, gde treba da se sastane s novim pakistanskim premijerom Imranom Kanom. Vlada SAD je u januaru saopštila da obustavlja gotovo celokupnu pomoć u bezbednosti za zemlju. SAD i ostale zemlje se dugo žale da Pakistan pruža sigurno utočište mrežama ekstremista, te da im dozvoljava da izvode prekogranične napade u Avganistanu, što Islamabad negira.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, nakon najnovijeg saopštenja vojske SAD nije usledila reakcija Pakistana. Međutim, pakistanska vojska je u januaru reagovala tako što je saopštila da se ona “nikada nije borila za novac već za mir”, te da je targetirala sve ekstremiste po “ogromnoj ceni krvi i dragocenosti”.

Nezavisno od ovoga, SAD su u petak saopštile da obustavljaju sve finansije za palestinsku agenciju UN za izbeglice, koju su ocenile kao “nepopravljivo manjkavu”.

Mreža Hakani je ekstremistička grupa koja najveći deo svojih aktivnosti usredsređuje na susedni Avganistan, koji se godinama žali da joj Pakistan omogućava da nesmetano deluje s njegove teritorije preko granice. Grupa je povezana sa avganistanskim Talibanima, konzervativnim ekstremističkim pokretom koji predstavlja glavnu opasnost po avganistansku vladu. Grupacije pakistanskih Talibana su usredsređene na napade u Pakistanu iako su povezane sa avganistanskim Talibanima.

I mreža Hakani i avganistanski Talibani su izvodili napade u Avganistanu u kojima su ubijeni pripadnici američkih snaga, a zvaničnici SAD već dugo tvrde da im Pakistan, a naročito njegova obaveštajna služba ISI, pruža bezbedno utočište.

Pakistan je dugo na meti optužbi da koristi avganistanske Talibane za unapređenje spoljnopolitičkih interesa u zemlji. ISI je prvi put bio umešan u finansiranje i obuku ekstremista u Avganistanu nakon sovjetske invazije 1979. Iako je od 2001. Pakistan dozvolio da se njegova teritorija koristi za snabdevanje međunarodnih trupa za vreme rata u Avganistanu, a takođe je sarađivao sa Zapadom u borbi protiv pojedinih terorističkih grupa kao što je Al Kaida, analitičari tvrde da on i dalje pruža utočište i podržava avganistanske pobunjenike. NJegov cilj je da ograniči uticaj Indije, svog glavnog rivala u regionu, u Avganistanu.