Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Sporazum koji su postigli poverenici crkve i gradsko veće znači da će ovaj projekat, čija je izgradnja počela 1882, po prvi put dobiti dozvolu za izgradnju.

Gaudijevo nedovršeno remek-delo je najposećenija turistička atrakcija u Barseloni, koja u grad privuče oko 20 miliona posetilaca svake godine, ali do kraja ove nedelje ipak nije imala neophodne dozvole za izgradnju. Novim dogovorom će biti ozvaničeni radovi na izgradnji i biće otvoren put za planiranje „proučavanja urbanih rešenja koja će doprineti da se uspešno okonča Gaudijev projekat“, saopštilo je gradsko veće. Sporazum uključuje i nacrte čiji je zadatak da se poboljša javni prevoz u okolini crkve. Sagrada familija će platiti 22 miliona evra kako bi pomogla prepravke na gradskoj transportnoj mreži, uključujući sedam miliona za poboljšanje sistema metroa u Barseloni. Četiri miliona evra će biti uloženo u renoviranje četiri najveće linije metroa, a tri miliona će biti upotrebljeno za održavanje bezbednosti i čistoće na ulicama.

„Sagrada familija je simbol našeg grada i najposećeniji spomenik u njemu. Posle dvogodišnjih pregovora došli smo do sporazuma koji će obezbediti plaćanje dozvole za izgradnju, obezbediti pristup spomeniku i olakšati lokalni život zahvaljujući poboljšanju javnog prevoza i obnavljanju obližnjih ulica“, napisala je gradonačelnica Barselone Ada Kolau na Tviteru.