Sajber napad na Norvešku, sumnja se na proruske kriminalne grupe 1Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Sajber napad privremeno je onesposobio javne i privatne veb stranice u Norveškoj u protekla 24 sata, saopštile su u sredu norveške vlasti.

Norveški premijer Jonas Gar Stere rekao je da, prema njegovim saznanjima, napad nije prouzrokovao značajniju štetu.

Napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDOS) ciljao je bezbednu nacionalnu mrežu podataka, što je primoralo na privremenu suspenziju onlajn usluga na nekoliko sati, saopštila je norveška Nacionalna bezbednosna uprava (NSM), piše AP.

„Čini se da iza napada stoji kriminalna proruska grupa“, rekla je šefica NSM Sofi Nistrom.

Norveški mediji, prema pisanju AP, javili su da je ambasador te zemlje u Moskvi danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova zbog pritužbe zbog sprečenog tranzita ruskih zaliha preko Norveške do ruskog naselja za rudarenje uglja na Arktiku.

Sajber napad na Norvešku u sredu usledio je dva dana nakon što je sličan napad privremeno onesposobio javne i privatne veb stranice u Litvaniji, a promoskovska hakerska grupa je navodno preuzela odgovornost, podsetila je agencija AP.

Navela je da je taj incident usledio nedelju dana nakon što su ruski zvaničnici zapretili da će uzvratiti na odluku Litvanije da ograniči tranzit čelika i crnih metala do ruske eksklave Kalinjingrad zbog sankcija EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.