San Francisko zabranio pušenje duvana u stanovima, ali ne i marihuane 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Vlasti američkog grada San Franciska zabranile su pušenje svih vrsta duvana u stanovima, ali ne i marihuane.

Glasovima 10 prema jedan, gradska komisija je podržala zakon zahvaljujući kojem bi San Francisko trebalo da postane najveći grad u SAD u kojem je zabranjeno pušenje u stanovima.

Prvobitni predlog je predviđao i zabranu pušenja marihuane u stanovima, ali se od toga odustalo posle prigovora aktivista da usvajanjem novog propisa u San Francisku više nigde neće biti legalno konzumiranje kanabisa.

Prema zakonu savezne države Kalifornija, kojoj pripada San Francisko, pušenje marihuane na javnim mestima je zabranjeno.

Član gradske komisije, autor amandmana kojim je marihuana izuzeta od zabrane, rekao je da za razliku od pušača, koji mogu da puše van stana, „korisnici kanabisa ne bi imali takve zakonske alternative“.

Da bi stupila na snagu, odluka mora da bude potvrđena na drugom glasanju Komisije sledeće nedelje, a potom mora da je potpiše gradonačelnik. Ako se to dogodi, zakon stupa na snagu 30 dana kasnije.

Zabrana pušenja u stanovima postoji u još 63 kalifornijska grada i okruga.

Protivnici zabrane žale se na kršenje njihovih prava u sopstvenim domovima, dok pristalice ukazuju na važnost zaštite zdravlja nepušača, naročito onih s niskim platama koji žive u zgradama s velikim brojem stanovnika.

Od cigareta u SAD svake godine umre više od 480.000 ljudi, od kojih više od 41.000 umre od izloženosti duvanskom dimu, navodi Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti.

Za primenu novog propisa biće zaduženo kalifornijsko ministarstvo za javno zdravlje koje će prvo morati da pokuša da edukuje one koji krše meru i da pomogne pušačima da prestanu s pušenjem. Oni koji posle toga ponove prekršaj mogli bi da budu kažnjeni sa 1.000 dolara u jednom danu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “San Francisko zabranio pušenje duvana u stanovima, ali ne i marihuane”

  1. Ja sam nepušač i ne dozvoljavam prijateljima da puše pred decom nego u zasebnoj prostoriji, al’ ovi ga preteraše. Zašto neko ne bi pušio u svom stanu ako okolo nema dece i nepušača? I otkud je droga dozvoljena?

    • Zato što možda neko stanuje iznad njega. E taj neko iznad njega ne može nikad da otvori prozor, a da mu se soba ne napuni ogavnim smradom. Još ako je zgrada sklepana, pa ne dihtuju ploče između spratova, stalno ti je pun stan otužnog duvanskog smrada. Otkad mi se komšija ispod, pušač, odselio, ponovo mogu normalno da dišem u svom stanu.

    • Droga je dozvoljena otkad je dozvoljena konzumacija i distribucija alkohola. Marihuana, za razliku od alkohola, ne ubija korisnika.

    • objašnjeno je u tekstu da marihuana u stanu nije zabranjena pošto je već zabranjeno njeno konzumiranje na svim javnim površinama. E sad po ovom zakonu će stanari morati da izlaze ispred zgrade da zapale i onda će da usmrde stanove ovih na prizemljima i prvom spratu. Samo će umesto jednog da strada drugi komšija.

  2. Takav propis da je zabranjeno pušenje u stambenim zgradama postoji u mnogim većim gradovima SAD već decenuijama. Ovo je interesantno zbog ozakonjenja marihuane koja poseduje mnoga pozitivna svojstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.