Sanitarna propusnica od danas u svakodnevnom životu Francuza 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Sanitarna propusnica, osporovana na ulicama Francuske, od danas ulazi u svakodneni život građana u borbi protiv epidemije korona virusa.

Propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti, ili negativni test na korona virusa, od danas važi za ulazak u barove, restorane, bioskope, pozorišta, bolnice i vozove na duže relacije.

Francuske vlasti najavile su period od nedelju dana prilagođavanja novoj situaciji, ali su istakle da je to neophodno pošto se povećava broj zaraženih korona virusom.

,,Vakcinacija i propusnica će nam omogućiti da izbegnemo karantin i policijski čas“, izjavio je portparol vlade Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

Francuski mediji su tokom vikenda prenosili detalje upotrebe sanitarne propusnice, tako da će ona na primer biti potrebna i za terase restorana, za ulazak u bolnicu ali ne kod lekara opšte prakse ili za ukazivanje hitne lekarske pomoći.

Te nove mere koje su deo zakona usvojenog krajem jula, izazvale su proteste širom Francuske.

Građani već četiri vikenda zaredom protestuju u gradovima Francuske, ocenjujući da im sanitarna propusnica ograničava slobode ili predstavlja ,,prikrivenu obavezu vakcinacije“.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 237.000 ljudi okupilo se u subotu. Protesti su uglavnom bili mirni.

Mediji su preneli da je gotovo 66 odsto francuskog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa od kojeg je u toj zemlji umrlo više od 112.000 ljudi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.