"Sankcionisanje Srbije opravdano, Vučić da uputi javno izvinjenje Osmani": Danijel Server analizira situaciju na Kosovu 1foto BETAPHOTO (Kosovo Police via AP)

Da je Priština uradila nešto slično onome što je uradio Beograd, možete biti sigurni da bih bio isto tako oštar prema Kosovu, navodi Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu, u novom blogu na peacefare.net

Kaže da se trudio da zadrži otvoren um i da razume suprotne perspektive, ali da postoje trenuci kada to poriče stvarnost.

Upravo su, navodi, to događaji ns severu Kosova od pretprošlog vikenda.

„Beograd je obučio i opremio 30-ak paravojnih kadrova, koji su ubili kosovskog policajca pre nego što su izgubili trojicu svojih ljudi. Verovatno su nameravali da izazovu mnogo više nasilja i obračuna, sa ciljem da opravdaju srpsku vojnu intervenciju“, piše Server.

Srbija je mobilisala svoje snage, dodaje, i poslala ih na granicu, što sugeriše da je planirana invazija.

„Dvadesetak počinilaca pobeglo je u Srbiju, gde se i danas kriju. Među njima je i kolovođa Milan Radoičić. On je blizak politički partner predsednika Srbije Vučića, sada navodno u kućnom pritvoru. Nisam video ništa o tome gde su ostali“.

Verbalne reakcije nisu dovoljne

 

„Do sada su reakcije javnosti SAD i EU bile isključivo verbalne. I Vašington i Brisel znaju da je srpska država odgovorna za pokušaj nasilne pobune u političke svrhe, odnosno terorizam.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani u pravu je što poziva na sankcionisanje Srbije. U suprotnom to će samo podstaći slično ponašanje, možda ne samo Beograda. Postoji mnogo prestonica u susednim demokratijama gde bi mogla da se podstakne pobuna.

Ovaj pokušaj pobune samo je poslednji u dugom nizu srpskih nastojanja da destabilizuje situaciju na Kosovu. Krajnje je vreme da se uvedu ozbiljne sankcije, ukazuje Server i predlaže seldeće:

1. Obustavite letove Er Srbije za SAD i EU.

2. Zamrznuti projekte Svetske banke i EBRD u Srbiji.

3. Obustaviti zvanično finansiranje EU i SAD za ekonomske (ne demokratske) projekte u Srbiji.

4. Zamrznuti pregovore Srbije za pristupanje EU.

5. Obustaviti vojnu saradnju Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

6. Nametnuti putne i finansijske sankcije pojedincima koji su naredili i nadgledali obuku paravojnih formacija. Očekivanja, takođe, treba da budu jasna.

Jednako kao i sankcije su važna očekivanja i šta bi Srbija trebalo da uradi joj se sankcije ukinu. Evo nekoliko predloga za njih:

1. Zvanično, javno izvinjenje predsednika Srbije predsednici Kosova.

2. Isporuka kosovskim vlastima na suđenje svim počinioca koji se kriju u Srbiji.

3. Raspuštanje političke stranke Srpska lista.

4. Dokumentovani kraj svakog naoružavanja i opremanja pobunjeničkih snaga unutar Kosova.

5. Dokumentovano povlačenje svih tajnih srpskih snaga bezbednosti sa teritorije Kosova“.

Postoji, ističe Server, mnogo drugih stvari koje bi se mogle uraditi, bilo putem sankcija ili zahteva.

„Poenta je da samo verbalna optužbe neće biti dovoljne“.

Kosovo, podseća američki profesor, trenutno trpi značajne „posledice“ EU zbog neispunjavanja zahteva Brisela za uklanjanje izabranih gradonačelnika iz opštinskih zgrada i smanjenje prisustva kosovske policije u srpskim zajednicama na severu Kosova.

„Ne znam kako su gradonačelnici, ali je verovatno prisustvo policije omogućilo brzu, efikasnu i profesionalnu reakciju na pokušaj pobune. EU bi trebalo da ukine svoje sankcije Kosovu.

Okolnosti koje su dovele do njihovog nametanja su isčezle.

Došlo je vreme da se shvati da su „posledice“ po Srbiju daleko važnije i potpuno opravdane. Došao je trenutak da se popravi ravnoteža u politici EU i SAD, koju su parlamentarci i jedne i druge proglasili nepravedno i da ide u korist Srbije i protiv Kosova“, zaključuje Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari