Foto: Pixabay/ kareni

Predsednik Udruženja roditelja ubijene dece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica rekao je da je to značajan projekt u okviru koje je zasađena 1.601 ruža za decu ubijenu tokom opsade Sarajeva, preneo je Klix.ba.

Grabovica je rekao da je to znacajan doprinos kulturi sećanja i istini koja treba da se čuva od zaborava, a sve zarad mladih ljudi i budućih generacija.

Sa današnjeg skupa je apelovano na mlade da intenzivno rade na sticanju znanja i ostvarivanju snova jer se tako na pravi način čuva sjčecanje na djčecu čije djčetinjstvo je nasilno prekinuto tokom opsade Sarajeva.

U okviru današnjeg događaja upriličen je i prigodan kulturni program i odata počast stradaloj deci.

Prema nekim podacima u Sarajevu je, tokom rata u BiH, stradalo 1.601 dete. Udruženje roditelja ubijene dece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. raspolaže relevantnom dokumentacijom za njih 532, poginulih u Sarajevu tokom rata. U znak sećanja na njih postavljen je postament u centru grada. Navode da se iz objektivnih ili subjektivnih razloga nece moći doći do podataka o svoj deci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.