savet bezbednosti unFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napustio je sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon što je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike da “pokušavaju da manetnu potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je “uništio” međunarodni poredak “pred našim očima”, javlja Gardijan.

Kako je dodao, ruski predsednik je “dodao ulje na vatru” kada je objavio mobilizaciju i planirane “referendume” u okupiranoj ukrajinskoj teritoriji i zato “mora da odgovara za svoje postupke”.

“Ne možemo, i nećemo, pustiti da se Putin izvuče sa tim”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, “sada je od ključnog značaja da pokažemo da ni jedna zemlja ne može da prekraja granice druge silom”.

“Ako ne odbranimo ovaj princip sada kad ga Kremlj tako flagrantno krši, time šaljemo poruku agresorima širom sveta da mogu takođe da ga ignorišu”, istakao je Blinken.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji se obratio Savetu nakon što je Lavrov izašao, rekao je da će Velika Britanija podržavati Ukrajinu “celim putem” i “koliko god bude potrebno”.

Kleverli je rekao da Rusija pokušava “da svali krivicu na one koji nameću sankcije”, dodajući da “svakog dana razorne posledice ruske invazije postaju sve očiglednije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.