Savet UN za ljudska prava Foto: EPA-EFFE/SALVATORE DI NOLFI

Za taj dokument glasale su 23 zemlje, devet se usprotivilo, a 14 je bilo uzdržano. Predstavnik jedne je bio odsutan.

Protiv su glasale Australija, Austrija, Brazil, Bugarska, Češka, Fidži, Mađarska, Togo i Ukrajina, navode izraelski mediji.

Usvajanje izveštaja je osudilo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela koje je saopštilo da „moralna većina“ nije glasala za, preneli su izraelski mediji.

Portparol ministarstva Imanuel Nahšon je na Tviteru napisao da je izveštaj proteroristički i ide na ruku Hamasu, islamskoj ekstremističkoj organizaciji koja vlada pojasom Gaze.

Glasalo se nakon što je nedavno komisija za istragu masovnih palestinskih protesta koji se održavaju jednom nedeljno od kraja marta prošle godine predstavila izveštaj na 250 strana u kojem je navedeno da je Izrael možda počinio zločine protiv čovečnosti, koristeći bojevu municiju protiv palestinskih demonstranata učesnika protesta nazvanih „Veliki marš povratka“.

Namerno ubijanje civila koji „ne učestvuju direktno u neprijateljstvima“ je ratni zločin, navedeno je u izveštaju u kojem se dodaje da je Izrael imao na raspolaganju „manje ubojite alternative“ a da je korišćenje bojeve municije bilo nesrazmerno i nezakonito.

Izraelske snage su pogodile više od 6.000 Palestinaca učesnika protesta duž granice Gaze do kraja prošle godine, ubivši 183 ljudi, uključujući 32 dece.

Izrael tvrdi da proteste organizuje Hamas kako bi se probila granična ograda s ciljem da se ubiju Izraelci.

Komisija za istragu je zaključila da je samo oko 30 ubijenih iz palestinskih oružanih organizacija i da je upotreba bojeve municije opravdana samo u malom broju slučajeva kada su vojnici bili pod neposrednom opasnošću po život.

Povezani tekstovi