SDA neće pregovarati samo sa HDZ-om 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pisao je predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Draganu Čoviću povodom njegovih tvrdnji o izbornoj diskriminaciji i zatražio uključivanje svih parlamentarih stranaka u debatu.

Izetbegović ističe da tvrdnja HDZ-a o izbornoj diskriminaciji birača hrvatske nacionalnosti mora biti razmotrena u istom paketu sa tvrdnjom SDA da postoji očigledna diskriminacija nad višestruko brojnijom grupom parlamentaraca biranih uglavnom od birača probosanske i levičarske orijentacije, piše sarajevsko Oslobođenje.

Pismo predsednika SDA predsedniku HDZ Bosne i Hercegovine odnosi se na implementaciju Političkog sporazuma o principima izmena izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine.

Izetbegović smatra da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpeo mogućnosti, te da je SDA spreman nastaviti pregovore, ali isključivo u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka, domaće i strane pravne eksperte u savjetodavmom kapacitetu.

Predsednik SDA podseća da je u Parlamentarnoj skupštini BiH već formirana Interresorna radna grupa za izmene Izbornog zakona i da bi  pregovorima na najvišem političkom nivou, kojim bi se definisala ključna politička rešenja, podupreo te grupe.

Potrebu širenja formata Izetbegović je obrazložio i neophodnošću postojanja dvotrećinske podrške u Parlamentarnoj skupštini BiH za bilo koje rešenje koje se odnosi na izmene Ustava BiH.

Izmena izbornog zakonodavstva, koja podrazumeva i izmene Ustava BiH, o čemu smo se usaglasili, pitanje je od vitalnog interesa za svakog građanina BiH. Stoga smatram da kompletan proces mora biti vođen na transparentan način, svaki prijedlog pažljivo analiziran, a svako rešenje usaglašeno sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, uz pomoć predstavnika CIK-a, pravnih eksperata i nevladinog sektora, naveo je Izetbegović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.