SDA reagovala na Dodikovu sugestiju da će "popiti Drinu" 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Portal Klix.ba podseća da je u najavnom spotu intervjua sa Dodikom novosadski Centar za društvenu stabilnost istakao „dramatičan“ trenutak u kojem predsednik SNSD i predsedavajući Predsedništva BiH „pije Drinu“, odnosno čašu vode koja predstavlja granicu između BiH i Srbije.

Stranka demokratske akcije navodi da smatra da postupci i retorika Dodika nanose štetu stabilizaciji prilika, napretku BiH i rešavanju životnih problema njenih građana.

„Iako stalno ponavlja da želi da se što pre uspostavi novi saziv Veća ministara BiH, svojim potezima i izjavama to praktično onemogućava“, ističe SDA.

Kako se navodi, Dodik izaziva tenzije nepoštovanjem zakona i odluka u čijem je donošenju učestvovala i politička partija na čijem je čelu.

Ukazuju da on to čini i pokušajima da rešavanje odnosa između Srbije i Kosova poveže sa BiH, omalovažavanjem institucija i simbola BiH i kršenjem odluka Ustavnog suda.

To, ocenjuju iz Stranke demokratske akcije, nikome u BiH, ali ni u regionu, ne može doneti ništa dobro.

Dodaje se da poslednjom u nizu provokacija, kojom Drinu proglašava „srpskom rekom“, Dodik duboko tone u glib velikodržavnih ideja koje su u 20. veku od te reke napravile najveću masovnu grobnicu nevinih civila, čija je jedina krivica bila što nisu Srbi.

„U Bosni i Hercegovini ne postoje srpske, bošnjačke ili hrvatske, već samo bosanskohercegovačke reke. Jedna od njih, Drina, stogodišnja je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije i tako će zauvek ostati“, poručuje SDA.

Ta stranka navodi da bi Dodiku, drugim zvaničnicima entiteta RS i pojedinim zvaničnicima RS konačno moralo postati jasno da nikada i ničim neće moći da ugroze Bosnu i Hercegovinu i njene međunarodno priznate granice.

Svojom sadašnjom politikom jedino mogu ugroziti stabilnost celog regiona i dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum, a time i unutrašnju entitetsku strukturu BiH, kaže se u saopštenju SDA.

Povodom 9. januara – Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci je počeo svečani defile u kojem učestvuje više od 500 pripadnika MUP-a RS i oko hiljadu predstavnika civilnog sektora.