SDS: SNSD-ovi delegati u Domu naroda nisu zadnja odbrana interesa RS 1Foto: parlament.ba

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragomir Vasić izjavio je danas da srpski klub u Domu naroda BiH treba da bude zadnja linija odbrane Republike Srpske, a da, kako je naveo, izabrani delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) to nisu.

„Sredoje Nović, Nikola Špirić, Radovan Кovačević i Snežana Novaković Bursać to sigurno nisu“, naveo je Vasić, saopšteno je iz SDS-a.

On je rekao da je Sredoja Nović u prošlosti „radio suprotno interesima Republike Srpske i naneo nepopravljivu štetu“, dodavši da je Nović doprineo formiranju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i proširenju njenih nadležnosti.

„Ne smemo zaboraviti da se on svojevremeno u izjavama za medije hvalio doprinosom u formiranju i jačanju kod Srba omražene SIPA“, naveo je Vasić.

Prema njegovim rečima, od SIPA „strepi svaki borac Vojske Republike Srpske i policajac koji je učestvovao u ratu“.

Navodeći da se sada SNSD i lider te stranke Milorad Dodik navodno zalažu za ukidanje SIPA, Vasić je postavio pitanje – da li neko uopšte može da poveruje u SNSD-ove tvrdnje da će agenciju, koju su oni osnovali i proširili joj nadležnosti, ukinuti?

Za Nikolu Špirića je naveo da je poznat „po promeni stranačkih dresova, dvoličnim izjavama i zalaganjima za interese, koji su suprotni potrebama običnog čoveka“.

„On prvo zaposli sina u jednu od zajedničkih institucija (Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH), a posle tvrdi kako će istu tu instituciju ukinuti“, naveo je Vasić.

Osvrnuo se i na „politički put“ Radovana Кovačevića, koji je, kako je kazao, u SNSD došao direktno iz SDP-a BiH.

„Iz perioda dok je bio SDP-ovac Кovačević je poznat i po svom statusu na Tviteru u kojem je napisao ‘pozdrav iz Republike Šumske’. Svi mi dobro znamo ko nas je tako nazivao i šta se tom porukom htelo reći“, istakao je Vasić.

Narodna skupština RS juče je birala pet delegata u Dom naroda BiH, a izabrana su četiri delegata SNSD-a i jedan delegat iz opozicione Srpske demokratske stranke.

Sa četiri delegata u Domu naroda BiH SNSD će imati „kontrolni paket“ srpskih glasova i može oboriti svaki zakon ili odluku koju donese Predstavnički dom parlamenta BiH, kao što se to dešavalo u prethodnom sazivu državnog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.