Šef izraelske diplomatije: Izrael posvećen teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine 1foto EPA-EFE/MENAHEM KAHANA / POOL

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je danas u Kijevu da Izrael ostaje posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„Izrael, kao što je rečeno ranije, stoji čvrsto u solidarnosti sa narodom Ukrajine“, rekao šef diplomatije Izraela, prenose agencije.

On je najavio da će Izrael obezbediti do 200 miliona garancija za kredite za zdravstvenu zaštitu i projekte civilne infrastrukture u Ukrajini, te „pomagati toj zemlji u razvoju pametnog sistema za rano upozorenje“.

Koen je to izjavio posle jednočasovnog sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Kijevu, prenose izraelski mediji.

Kuleba je rekao da je „zadovoljan“ razgovorom sa Koenom.

„Izrael zna perfektno našu listu bezbednosnih i odbrambenih potreba. Mi ćemo čekati da se donesu odluke“, izjavio je ukrajinski ministar.

On je na Tviteru objavio da je „zahvalan za svu podršku koju su Izrael i Izraelci obezbedili tokom protekle godine“.

„Tokom naših detaljnih i otvorenih razgovora, usredsredili smo se na načine kako da ojačamo bilateralne odnose, povećamo pomoć i suočimo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima“, dodao je Kuleba.

Ambasador Ukrajine u Izraelu Jevgen Kornijčuk rekao je da ih je Izrael „ponovo uverio da će doneti sistem za rano upozorenje, ali nije rekao kada“, preneo je AP.

Koen je prvi visoki izraelski zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od početka ruske invazije prošle godine, ali nema znakova da će Izrael značajno povećati podršku ili odgovoriti na molbe da obezbedi oružje.

Od početka rata Izrael nastoji da pomažući Ukrajini izbegne napetost u odnosima sa Rusijom sa kojom deli strateške regionale interese.

Izrael za razliku od zapadnih zemalja nije uveo sankcije Rusiji, ni ruskim zvaničnicima, a ni davao obaveštajne podatke i oružje Ukrajini. Obezbedjena je humanitarna pomoć, uključujući poljsku bolnicu i obećani odbrambeni sistem za upozoravanje na vazdušnu opasnost.

Očekuje se da će Koen danas takodje sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim tokom jednodnevne posete u okviru koje je posetio Buču kraj Kijeva, simbol zločina za koji se optužuje Rusija.

Na konferenciji za novinare sa Kulebom Koen je takodje rekao da se  „Izrael oštro protivi ubijanju nevinih civila“, posle posete Buči i memorijalu Babin Jar, gde su nacisti i njihovi lokalni saradnici ubili više od 30.000 Jevreja septembra 1941. godine, navodi Frans pres.

On je rekao da je Izrael podržao Ukrajinu i obezbedio humanitarnu pomoć i da će tako nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari