borbeni avionIlustracija Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Načelnik štaba američkog vojnog vazduhoplovstva Čarls Braun mlađi izjavio je da je američka demonstracija sile nad Korejskim poluostrvom, kada su dva stelt bombardera B-1B preletela poluostrvo prvi put od 2017. godine, bila samo deo velike zajedničke vežbe čiji je cilj da se osigura da SAD imaju „spremne snage“ u regionu.

„Sve je to bio deo vežbe Vidžilant storm (Vigilant Storm)“, rekao je general za Glas Amerike.

Pre preleta bombardera B-1B, za koji su američki zvaničnici rekli Glasu Amerike da je došao sa Guama, Severna Koreja je u subotu ujutru ispalila četiri balističke rakete kratkog dometa sa svoje zapadne obale.

„Ovo je još jedna od vežbi koju smo sproveli i koje ćemo nastaviti da sprovodimo, kako bismo obezbedili tu spremnost. Imamo čelični savez sa Južnom Korejom, i sve je to samo deo vežbe i naše kontinuirane obuke“, dodao je on.

Severna Koreja je juče saopštila da su njena nedavna lansiranja raketa u proteklih nekoliko dana bila simulacija udara na Južnu Koreju i SAD, dok su dve zemlje održavale, kako je rekla, „opasnu ratnu vežbu“.

Oko 240 aviona učestvovalo je u prošlonedeljnoj zajedničkoj američko-južnokorejskoj vežbi na poluostrvu Vidžilant storm, zajedno sa hiljadama američkih i južnokorejskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.