Senat ukinuo imunitet Salviniju 1Salvini Foto: FoNet/AP

Desničarski lider Mateo Salvini ostao je danas bez imuniteta u italijanskom Senatu, čime je otvoren put za potencijalno suđenje zbog optužbi da je prošle godine, u vreme kad je bio ministar unutrašnjih poslova, ilegalno zadržavao migrante na moru.

Italijanski senatori ukinuli su imunitet Salviniju, a ta odluka Senata omogućava podnošenje tužbe protiv Salvinija zbog šestodnevnog zadržavanja više od 100 migranata prošlog jula na brodu obalske straže, koji je čekao odluku drugih zemalja Evropske unije da ih prihvate, javila je agencija Rojters.

Salvini, čelnik desničarske Lige, bio je u to vreme ministar unutrašnjih poslova, a u slučaju da bude poglašen krivim, preti mu kazna do 15 godina zatvora.

„Odlučio sam, protivno sopstvenim interesima, da izađem pred sud i oslonim se na nepristrasnost pravosuđa“, rekao je Salvini, koji pokušava da izvuče politički kapital iz ovog slučaja.

On je poručio kako, „za razliku od drugih koji beže“, mirno očekuje presudu. „Prvu od suda, a onda od Italijana kada izađu na glasanje“, rekao je Salvini.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.