Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA

Ako do pregovora dođe, biće to prvi razgovori na visokom nivou Seula i Pjongjanga od 2015. Bi-Bi-Si piše, pozivajući se na jednog visokog zvaničnika, da cilj pregovora treba da bude obustava „svih neprijateljskih aktivnosti koje podižu vojne tenzije“ na granici između dve Koreje.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in već dugo nagoveštava da želi bliže odnose sa Severom, koji još nije odgovorio na predlog Seula. Mun je u nedavno održanom govoru u Berlinu naglasio da je dijalog sa Severom neophodan kao nikada do sada, te je apelovao na potpisivanje mirovnog sporazuma. On je naglasio da je takav dijalog od suštinskog značaja za one koji traže okončanje programa za proizvodnju nuklearnog oružja Severa.

Međutim, Severna Koreja svojim čestim raketnim testiranjima, uključujući najnovije testiranje međukontinentalne balističke rakete, konstantno krši rezolucije UN i pravi uzbunu među svojim susedima i u SAD. Zamenik ministra odbrane Južne Koreje Suh Čuk-suk je izjavio na medijskom brifingu da se pregovori mogu održati u Tongilgaku, zgradi Severne Koreje u kompleksu Panmundžom u demilitarizovanoj zoni između dve zemlje, gde su pregovori održavani i ranije. On je predložio da pregovori budu održani 21. jula i rekao da se „očekuje pozitivan odgovor od Severa“. I južnokorejski ministar za ujedinjenje dve Koreje Čo Mjung-gjon je apelovao da se obnove linije komunikacije između dve Koreje, koje su prekinute prošle godine nakon što je Severna Koreja izvršila nuklearni test.

Analitičari ocenjuju da bi krajnji cilj ovih pregovora bio okončanje vojnog sukoba koji poslednjih decenija dominira u odnosima dve zemlje. Oni, međutim, ukazuju da bi taj proces mogao da počne obustavom propagande duž granice. Crveni krst i vlada su takođe predložili odvojeni sastanak s ciljem da se razgovora o ponovnom susretu porodica koje su rasturene u Korejskom ratu, koji je okončan 1953.