Severna Koreja diže tenziju 1HOW HWEE YOUNG/EPA

„Spremni smo da na totalni rat odgovorimo totalnim ratom“, upozorio je Čo Rjong He, drugi čovek u hijerarhiji rukovodstva u Pjongjangu.

Tako je produbljena spirala pretnji koju poslednjih sedmica vrte državni vrhovi Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Ali nisu samo reči u pitanju – posle slanja nosača aviona u vode oko Korejskog poluostrva, Pentagon je u četvrtak po prvi put upotrebio svoje najjače konvencionalno oružje – bomba nazvana „majkom svih bombi“ od 9,5 tona bačena je na uporište Islamske države u Avganistanu. Prema tvrdnji Amerikanaca, ubijeno je blizu 100 boraca IS, prenosi Dojče vele

Posmatrači su saglasni u oceni da je ovo bila demonstracija sile uperena pre svega ka Severnoj Koreji. Kako tumači minhenski Zidojče cajtung, Tramp je time poslao poruku: „Gledajte, ja sam gospodar najmoćnije armije na planeti. I ne prezam da upotrebim tu armiju sa njenim najmoćnijim oružjima.“ Minhenski list piše da to mora izazvati strah kod američkih rivala, ali i kod onih koji su do sada posmatrali Trampa kao bezazlenog klovna. „Tramp će iz toga izvući pouku: bombe donose respekt. To je opasno“, dodaje Zidojče.

Kim je video Gadafija

Komunistička vrhuška u Pjongjangu na takve demonstracije nikada ne ostaje dužna: „Spremni smo da na svaki nuklearni napad odgovorimo nuklearnim napadom“, dodao je Čo u govoru koji je prenosila državna televizija. Tako se pred stručnjake postavlja staro pitanje: da li su to prazne reči, usmerene ka sopstvenom siromašnom narodu? Ili je Severna Koreja spremna da napadne? „U potpunosti isključujem mogućnost da bi Severna Koreja prva mogla da napadne. To bi bilo samoubistvo bez obzira na okolnosti“, kaže za Dojče vele Ridiger Frank, predsednik Instituta za istočnoazijske nauke na Univerzitetu u Beču.

Frank smatra da je u današnjoj jednačini nepoznata zapravo – Donald Tramp. NJega, dodaje, ni rukovodstvo u Pjongjangu ne može da proceni. Napadno isticanje tobožnje nuklearne moći Severne Koreje pre svega je rezultat straha dinastije Kim: „Severnoj Koreji je najpre stalo da posedovanjem atomske bombe odvrati SAD od akcija poput onih u Iraku, Libiji ili Siriji.“ Drugim rečima, mladi diktator Kim Džong Un je lepo video kako je prošao njegov kolega Moamer el Gadafi u Libiji i duboko je uveren da se to Gadafiju ne bi desilo da je samo imao atomsko oružje.

Oružani arsenal Severne Koreje je i za mnoge stručnjake nedokučiva tajna. Zato se sa posebnim zanimanjem prate svečanosti povodom rođendana Kima il Sunga, dede današnjeg vlastodršca i utemeljitelja države, koje su počele u subotu. I 23 godine posle smrti se rođendani začetnika dinastije obeležavaju kao najvažniji praznik u zemlji. Na vojnoj paradi su i ovog puta prikazana razna oružja. Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenosi da je među njima bila i nova balistička interkontinentalna raketa kao i balistička raketa namenjena podmornicama.

„Dan Sunca“ je u prošlosti često bivao korišćen i za pompezne nuklearne probe. Prema američkim izvorima, na osnovu satelitskih snimaka već se mogu naslutiti „sumnjivi manevri“ na poligonima za testiranje. Nema sumnje da je Severna Koreja razvila razornu nuklearnu bombu, ali nije jasno šta sa njom može da učini. Neki raniji testovi su pokazali da još nije dostignut veliki cilj rukovodstva u Pjongjangu – napraviti raketu dugog dometa koja istovremeno može da nosi nuklearno punjenje i dobaci do teritorije SAD.

Upozorenja iz Moskve i Pekinga

Za razliku od drugih tema, kod Severne Koreje je Savet bezbednosti UN uglavnom bivao saglasan. Ta zemlja je podvrgnuta strogoj međunarodnoj izolaciji i sankcijama. Nakon najnovije razmene pretnji između Vašingtona i Pjongjanga čuju se upozoravajući tonovi iz Kine i Rusije, dve velesile koje dele kopnenu granicu sa Severnom Korejom. Oružani sukob stvoriće „samo gubitnike, ne i pobednike“, rekao je kineski šef diplomatije Vang Đi. Ruski ambasador u Pjongjangu Aleksander Mazegora bio je još dramatičniji: „Moramo zajedno da se zaustavimo na ivici ponora.“

Bečki ekspert Ridiger Frank smatra da realni izlaz iz situacije postoji – Severnoj Koreji treba ponuditi bezbednosne garancije i onda bi ta zemlja bila spremna da pregovara o ukidanju atomskog programa. Zašto se to do sada nije desilo? „Zato što mnogi kojih se to tiče zapravo nemaju interesa za rešenje ovog sukoba. Amerikanci vojno prisustvo u ovom delu sveta opravdavaju postojanjem Severne Koreje. Japan ima izgovor za dalje naoružavanje koje je zapravo upereno protiv Kine. Ali ovako mogu da kažu: to nije zbog Kine nego zbog Severne Koreje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.