Severna Koreja ispalila balističku raketu uoči vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje 1Foto: AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja ispalila je danas balistički projektil prema moru, uoči planirane vojne vežbe južnokorejskih i američkih snaga, saopšteno je u Seulu.

Kako javlja Rojters, Južna Koreja je saopštila da je ispaljena jedna balistička raketa, kratkog dometa, pre sedam časova ujutru, po lokalnomvremenu. Raketa je letela 600 kilometara.

„Ispaljivanje balističke rakete je akt strašne provokacije koji preti miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu, ali i međunarodnoj zajednici“, saopštila je južnokorejska vojska.

Naveli su i da su južnokorejske snage u kontaktu sa američkim kolegama i potvrdile spremnost da odgovore na svaku provokaciju Pjongjanga.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa dostigla maksimalnu visinu od 50 kilometara i da je moguće da je letela nepravilnom putanjom. Pala je izvan japanske ekonomske zone, ali nije bilo problema ni sa morskim ni sa vazdušnim saobraćajem.

Stručnjaci, međutim, navode da su mnoge rakete kratkog dometa koje Severna Koreja lansira napravljene tako da manevrima izbegnu antiraketnu odbranu.

„Akcija Severne Koreje predstavlja pretnju miru i bezbednosti naše zemlje, regiona i međunarodne zajednice, a neoprostivo je što je do ovoga došlo dok traje invazija na Ukrajinu“, rekao je Hamada, navodeći da je Tokio uputio protest Pjongjangu putem ambasade u Pekingu.

Do lansiranja je došlo nakon dolaska u Južnu Koreju američkog nosača aviona „Ronald Regan“ koji radi na nuklearni pogon. Te letelice učestvovaće u zajedničkim vežbama sa južnokorejskim snagama od 26. do 29. septembra, navodi RTS.

Vežbe su kritikovale i Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne preduzimaju korake koji podižu tenzije u regionu i pozvale na ublažavanje sankcija.

To je bio prvi put da je Pjongjang izveo takvo lansiranje od ispaljivanja osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.