Foto: EPA-EFE JIJI PRESS

Predsednici Kim DŽong Un i Donald Tramp su u utorak potpisali kratku deklaraciju o denuklearizaciji i smanjenju napetosti. Tramp je kasnije rekao da sankcije ostaju za sada na snazi, ali da će biti ukinute „kada nuklearne jedinice ne budu više u funkciji“. Uz nadu da će to biti skoro. Neočekivano, Tramp je objavio i kraj američko-južnokorejskih vojnih vežbi. Pjongjang je to tražio već duže vreme. Odluka je viđena kao veliki ustupak Severnoj Koreji, a čini se da je iznenadila mnoge američke saveznike u regionu. Stoga Pentagon sada mora da uverava saveznike da će poštovati svoje bezbednosne obaveze.

Mediji u Severnoj Koreji ne izveštavaju o aktivnostima lidera Kim DŽong Una u realnom vremenu. Međutim, samit iz Singapura je na naslovnim stranama svih jučerašnjih izdanja ilustrovan brojnim fotografijama Kima i Trampa. Zvanični dnevni list Rodong Sinmun na naslovnoj strani objavio je tekst pod naslovom – „Samit veka“ uz propratnu fotografiju na kojoj se Kim toplo i srdačno rukuje sa Trampom. Kaže se da je održan sastanak kako bi se okončali „krajnje neprijateljski odnosi“ između dve zemlje.

Državna novinska agencija KCNA objavila je članak na engleskom jeziku prepun entuzijazma i sa rečima hvale povodom istorijskog obrta. Čak 16 puta je u tekstu spomenuto Kimovo ime, a razgovori sa Trampom opisani su kao „sjajni“. KCNA veliku pažnju posvećuje onim elementima koji se posmatraju kao veliki napredak za Severnu Koreju.

„Tramp je izrazio svoju nameru da obustavi američko-južnokorejske vojne vežbe, ponudio bezbednosne garancije Severu i ukinuo sankcije protiv Severne Koreje zajedno sa unapređenjem uzajamnih odnosa preko dijaloga i pregovora“, stoji u izveštaju, prenosi Gardijan.

Većina zapadnih posmatrača ocenjuje da potpisani sporazum obuhvata značajne ustupke SAD dok ne podrazumeva nove obaveze Severne Koreje niti sadrži detalje kako će biti postignuta denuklearizacija. KCNA takođe piše da su Kim i Tramp pristali da posete jedni druge u skorije vreme.

Japanski premijer Šinzo Abe pričao je sa Trampom nakon samita i ukazao da je „od velikog značaja Kimova jasna potvrda kompletne denuklearizacije“. Tokio je, međutim, vrlo obazriv, jer sem obećanja nisu preduzeti nikakvi konkretni koraci. Navodi se da Japan neće ostati miran dok reči ne budu pretočene u dela. Ministar odbrane Japana Icunori Onodera kazao je da Japan posmatra „američko-korejske zajedničke vežbe i američko prisustvo u Južnoj Koreji kao vitalno po bezbednost u Južnoj Aziji“. Isključivo Amerika i Južna Koreja treba da donesu odluku o vojnim vežbama, mi nemamo nameru da menjamo naše zajedničke manevre sa SAD, navodi japanski ministar.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji opisao je singapurski samit kao „jednak dijalog“ između dve strane i dodao da „niko neće sumnjati u jedinstvenu i važnu ulogu koju ima Kina: ulogu koju će i nastaviti“. Kineski mediji opisuju samit kao „početnu tačku“ te da niko ne očekuje da poludnevni samit ukloni sve razlike i duboko nepoverenje između dva dugogodišnja neprijatelja.

Južnokorejski mediji generalno pozitivno govore o samitu, ali ukazuju da ostaje važno pitanje vezano za proces i vremenski okvir denuklearizacije Severne Koreje. „Nije bilo ni očekivano da samit proizvede mape puta za denuklearizaciju, ali pitanje razoružanja severnokorejskog nuklearnog programa i osiguranje bezbednosti njenog režima – dve ključne tačke agende samita – teško je rešiti kao zamršeni čvor“, komentariše Korea Herald.

Neposredno pre nego što će Tramp avionom američkih vazdušnih snaga napustiti Singapur u utorak, kazao je da je uveren da je Kim, koga je prošle godine nazivao „mali raketni čovek“ – lider sa kojim može da se sklopi posao. Na pitanje novinara da li sumnja u Kimovu iskrenost, Tramp je kazao da „od trenutka kada je počeo da se bavi njime pre 90 dana… mislim da on to želi da uradi“. Bio je nejasan u vezi s tim kako je Vašington nameravao da potvrdi denuklearizaciju, ali je dodao: „Moraćemo to da proverimo. Verovatno ćemo to detaljno provetriti.“ Na kraju je na pitanje da li veruje Kimu, jasno rekao: „Da.“