Foto: HOW HWEE YOUNG/EPA

U saopštenju, koje je prenela severnokorejska novinska agencija KCNA, navodi se da su nuklearne vežbe SAD i ratoborne izjave američkih zvaničnika dovele region na ivicu rata i da je samo pitanje kada će izbiti rat.

Portparol Ministarstva je izjavio da iako ne želi nuklearni rat, Severna Koreja se neće sakrivati.

Vojska SAD, zajedno sa saveznicima, izvodi vojne vežbe, koje su počele u ponedeljak, 4. decembra, i koje će trajati do petka.

U poslednjem provokativnom pokazivanju sile, američki avioni tipa „B-1B“, „F-22 Raptor“, „F-35“ i „F-16“ su u sredu preleteli preko Korejskog poluostrva.

Iako su zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje predstavljene kao „vežbe odbrane“, piloti usavršavaju veštine za vršenje napada na nuklearne instalacije Severne Koreje u različitim borbenim situacijama, prenosi RT.

„Ukoliko SAD ne proceni dobro naše strpljenje i zapali fitilj nuklearnog rata, sigurno ćemo ih svojom nuklearnom silom, koju konstantno jačamo, naterati da skupo plate. Ukoliko SAD ne žele da budu spaljene do smrti vatrom koju potpaljuje, bolje bi im bilo da budu obazrivi“, navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva.