Si Đinping pozvao Trampa na uzdržanost u vezi Severne Koreje 1Foto: EPA/JIMLO SCALZO/FILIP SINGER

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je danas američkog predsednika Donalda Trampa na uzdržanost u rešavanju problema severnokorejskog nuklearnog programa, saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Telefonski razgovor dvojice predsednika vođen je neposredno pre nego što bi američki nosač aviona trebalo da uplovi u vode korejskog poluostrva.

Pored toga, očekuje se i da bi Severna Koreja u utorak mogla da izvede još jednu nuklearnu probu, u sklopu obeležavanja godišnjice svojih oružanih snaga.

Kina se nada da će sve strane biti uzdržane i da neće činiti ništa što bi moglo da podstakne napetosti na poluostrvu, rekao je Si Đinping, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Trump je nedavno izjavio da će se pozabaviti problemom severnokorejskog nuklearnog programa, a ubrzo posle toga naredio je da nosač aviona „Karl Vinson“ krene prema korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je odmah odgovorila da će na svaki nuklearni napad uzvratiti nuklearnim napadom, a pre dva dana je iz Pjongjanga stiglo upozorenje da će američki nosač aviona biti potopljen ako uđe u vode korejskog poluostrva.

Rešavanje pitanja severnokorejskog nuklearnog programa i nuklearnog razoružanja poluostrva moguće je jedino ako svaka strana preuzme svoj deo odgovornosti, rekao je Si Đinping u razgovoru sa Trampom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.