Foto: EPA-EFE/ LINTAO-ZHANG POOL

Uključivanje „Misli Si Đinpinga“ je jednoglasno usvojeno na kraju partijskog kongresa, koji predstavlja najvažniji politički skup u Kini. Ovaj potez znači da će bilo kakav izazov upućen Siju biti smatran za pretnju vladavini partije. Bi-Bi-Si prenosi da su novinari koji su pratili događaj izjavili da su na kraju ovog procesa delegati upitani da li imaju neke primedbe, na šta su svi odgovorili glasnim povicima „nemamo“.

„Danas mi, kineski narod sa preko 1,3 milijarde ljudi, živimo u slavi i dostojanstvu. Naša zemlja zrači ogromnim dinamizmom. Naša kineska civilizacija sija trajnim sjajem i glamurom. Naša partija pokazuje snažno, čvrsto i energično liderstvo. Naš socijalistički sistem pokazuje veliku snagu i vitalnost. Kineski narod i kinesku državu očekuje sjajna budućnost“, rekao je Si u kratkom obraćanju delegatima na kraju skupa.

Kako piše Gardijan, neki ovu odluku da se Sijev koncept počasno unese u program partije vide kao jasan nagoveštaj da će on hteti da ostane na vlasti i nakon isteka drugog petogodišnjeg mandata 2022, koji je trebalo da bude poslednji. Još jasniji pokazatelj toga da li Si planira da ostane na vlasti biće kada predstavi novi vladajući savet Stalnog komiteta politbiroa. Ukoliko se u sastavu komiteta, koji će najverovatnije činiti šest ljudi, ne bude nalazio neki očigledan naslednik, to će biti još jedan dokaz da Si planira da vlada bar do 2027.

I ideologije nekih od prethodnih lidera Komunističke partije su unošene u partijski statut, ali ničija filozofija, osim osnivača Mao Cetunga, nije označena kao „misao“, što u Kini predstavlja sam vrh ideološke hijerarhije. Samo imena Mao Cetunga i Deng Sjaopinga su vezana uz njihove ideologije, s tim što je Dengovo ime dodato u program tek pošto je umro. Bi-Bi-Si navodi da će sada đaci u školama, studenti na fakultetima i zaposleni u državnim fabrikama morati da se pridruže članovima partije u izučavanju „Misli Si Đinpinga“ o novom dobu socijalizma sa kineskim karakteristikama. Izraz „novo doba“ je način na koji partija ukazuje na treće poglavlje moderne Kine. U prvom poglavlju je Mao Cetung ujedinio zemlju opustošenu građanskim ratom, u drugom se ona bogatila pod liderstvom Denga, a ovo treće doba teži još većem jedinstvu i bogatstvu, čineći istovremeno Kinu disciplinovanom iznutra i snažnom van granica zemlje.

„Misao Si Đingpinga“ opisuje komunističke ideale za koje se on neprekidno zalagao tokom svoje vladavine. Njegovih 14 glavnih principa naglašavaju značaj Komunističke partije u upravljanju svakim aspektom zemlje i, između ostalog, obuhvataju: poziv na „sveobuhvatne i duboke reforme“ i „nove napredne ideje“; obećanje „skladnog suživota ljudi i prirode“, što predstavlja poziv na očuvanje životne sredine i moglo bi da se odnosi na ranije najavljen cilj da se Kina okrene ka obnovljivim izvorima energije; naglašavanje „apsolutne vlasti partije nad narodnom armijom“; isticanje potrebe za ujedinjenjem sa „majkom domovinom“, što se odnosi na Hongkong i Tajvan.