Šiling: Rezultati izbora u BiH pokazali da se manipulisalo s glasovima 1Foto: Wikipedia/Túrelio

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kristijan Švarc Šiling ocenio je da su rezultati Opšth izbora u BiH pokazali da je manipulisano s glasovima i upozorio na to da je devet odsto nevažećih glasačkih listića.

„Stvarni broj tih listića na 3.224 biračkih mesta u Federaciji BiH i 2.225 biračkih mesta u Republici Srpskoj je mnogo veći. Imamo slučajeve da brojni posmatrači nisu pušteni na biračka mesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu“, navodi Švarc Šiling.

On smatra da su vladajuće partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbile predlog za uvođenje elektronskog glasanja na izborima kako bi ostavile dovoljno prostora za izborne manipulacije, prenosi klix.ba.

Švarc Šiling smatra da je međunarodna zajednica u BiH trebalo da iskoristi mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi se nametnulo elektronsko brojanje glasova, dodajući da su time sebe učinili odgovornima za apsolutnu nesigurnost i nejasnost rezultata izbora.

On se osvrnuo i na izbor za članove Predsedništva BiH, ocenjujući da je ovakav stav birača pozitivan jer je pored kandidata etničkih partija, pobedu za hrvatskog člana odneo Željko Komšić „koji za razliku od predsednika HDZ i SNSD Dragana Čovića i Milorada Dodika ne zastupa etničko-nacionalnu politiku, nego želi biti predsednik svih građana BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari