Širio teorije zavere, Bajdena optužio da uništava Ameriku: Ko je Gilad Cvik, novi medijski savetnik izraelskog premijera 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu postavio je za medijskog savetnika Gilada Cvika koji je širio teorije zavere o izbornoj krađi u SAD 2020. godine i optužio američkog predednika Džozefa Bajdena da „uništava Ameriku“.

Cvik, koji je ranije radio za konzervativni izraelski TV Kanal 14 i list Izrael Hajom (Izrael danas), kritikovao je Bajdena i iznosio lažne tvrdnje o tim izborima, piše danas dnevnik Harec.

Na Tviteru je Cvik tada Bajdena označio „vrhovnim liderom“, indirektno ga upoređujući sa liderima Severne Koreje i Irana.

„Mediji čine sve kao bi prikrili da je Bajden nesposoban, ali Kinezi, Rusi i Iranci nisu glupi i dobro razumeju da niko nije nadležan u Vašingtonu“, napisao je novi Netanjahuov savetnik za medije u julu prošle godine.

Posle Bajdenove pobede na predsedničkim izborima Cvik je promovisao tvrdnje Donalda Trampa o izbornoj prevari.

Novi savetnik je postavljen u vreme kada su veze između Izraela i najbližeg saveznika SAD napete zbog spornog plana izraelske vlade o reformi pravosuđa i ultranacionalista u njoj koji donose odluke o politici prema Palestincima i drugim osteljivim pitanjima.

Bajden je javno izrazio zabrinutost zbog plana Netanjahuove vlade da reformiše pravosudni sistem, koji je izazvao masovne proteste u Izraelu, navodi AP.

Usred napetosti Bajden do sada nije uputio uobičajani poziv Netanjahuu da dođe u Belu kuću posle pobede na izborima krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari