Sjedinjene Američke Države proglasile vanrednu situaciju zbog širenja majmunskih boginja 1Foto: Shutterstock/Pavlova Yuliia

Sjedinjene Američke Države danas su proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog brzog širenja epidemije majmunskih boginja širom zemlje, objavila je televizija CNN.

Odluka je saopštena na brifingu u Ministarstvu zdravlja, koje je u poslednje vreme optuživano da se epidemijom majmunksih boginja ne bavi na pravi način i time omogućava širenje bolesti.

Otkako je u maju potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Americi, registrovano je više od 6.600 slučajeva u svim saveznim državama, izuzev Montane i Vajominga.

Današnjom odlukom, američko Ministarstvo zdravlja je sledilo odluku Svetske zdravstvene organizacije, koja je krajem jula majmunske boginje proglasila vanrednim zdravstvenom situacijom globalnom nivou.

U Sjedinjenim Državama su vanrednu situaciju u zdravstvu zbog majmunskih boginja i pre današnje odluke Ministarstva zdravlja proglasili gradovi Njujork i San Francisko, kao i savezne države Kalifornija, Ilinois i Njujork.

Predsednik SAD Džo Bajden u utorak je postavio Roberta Fentona za koordinatora svih aktivnosti Bele kuće koje se odnose na epidemiju majmunskih boginja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.