Škotska premijerka najavljuje referendum o nezavisnosti za sledeću godinu 1Foto: AP Photo/Virginia Mayo, file

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da se nada da će sledeće godine organizovati novi referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, dok Vlada u Londonu odbija da podrži novo izjašnjavanje Škota o secesiji.

Stardžon je danas rekla da će u kampanji za parlamentarne izbore u Škotskoj u maju 2021. godine tražiti mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti „u početnom periodu novog parlamenta“ koji se bira za period do 2025. godine.

Na onlajn konferenciji njene Škotske nacionalne partije, Stardžon je kazala da Škotska ima pravo da izabere nezavisnost „ako većina njenih građana to želi“.

„To neotuđivo pravo na samoopredeljenje ne može i neće biti podložno vetu iz Vestiminstera“, navela je Stardžon, aludirajući na britansku vladu.

Građani Škotske su na referendumu u septembru 2014. godine glasali protiv nezavisnosti. Za ostanak u Velikoj Britaniji glasalo je 55 odsto građana, a za odvajanje 45 odsto.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade, čiji premijer Boris Džonson insistira da će reći „ne“.

„Narod Škotske je glasao o tome i odlučili su da ostanu deo Velike Britanije“, rekao je danas Džonsonov portparol Džejmi Dejvis.

Za razliku od Londona, Stardžon navodi da je izlazak Velike Britanije iz EU, za koji su se Britanci opredelili na referendumu u junu 2016. godine, promenio situaciju pošto izvlači Škotsku iz Unije protivno njenoj volji.

Na referendumu o Bregzitu ubedljiva većina Škota glasala je za ostanak u EU.

Najnovije ankete pokazuju da većina Škota sada podržava nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.