Skriveni, morski svet otkriven u antarktičkoj „reci“ pod ledom 1Foto: Shutterstock/Eleanor Scriven

Ispod ogromne antarktičke sante leda, oblika pećine nalik katedrali visokoj stotinama metara, nalaze se rojevi malih stvorenja sličnih škampima u novootkrivenom podvodnom ekosistemu koji je do nedavno bio tajna zatvorena ledom, otkrili su novozelandski naučnici tokom istraživanja uzroka topljenja ledene sante izazvane klimatskim promenama.

Tim naučnika sa Novog Zelanda otkrio je ekosistem 500 metara ispod leda u svojevrsnom ušću, stotinama kilometara od ivice Rosove ledene ploče.

Naučnici su istraživanje prvobitno zabočeli sa namerom da utvrde kakvu bi ulogu estuarij mogao da igra u topljenju ledenog pojasa izazvanog klimatskim promenama.

Ali, kada su probušili led i dospeli do „reke“, njihovu kameru su preplavili amfipodi – mala stvorenja iz iste loze kao jastozi i rakovi.

„Neko vreme smo mislili da nešto nije u redu sa kamerom, ali kada se fokus poboljšao, primetili smo roj zglavkara veličine oko 5 milimetara. Radili smo eksperimente u drugim delovima ledene poloče i mislili da imamo kontrolu nad stvarima, ali ovog puta su se desila velika iznenađenja.“, rekao je Kreg Stivens iz Nacionalnog instituta za vodu i vazduh (NIWA).

Iako je u toku samog rada postojala motivacija u vidu pronalaženja rešenja za usporavanje klimatskih promena, u ekspediciji je postojao i element istraživačkog duha, rekao je Stivens.

„Skakali smo od sreće, jer to što sve te životinje plivaju oko naše opreme znači da tamo očigledno postoji važan ekosistem“, zaključuje on za Gardijen.

Vođa projekta Hju Horgan bio je prvi koji je uočio estuarij, nakon što je posmatrao žleb u ledu dok je proučavao satelitske snimke Rosove ledene ploče.

Istraživači su već neko vreme svesni mreže skrivenih slatkovodnih jezera i reka ispod antarktičkih ledenih pokrivača, ali oni tek treba da budu direktno ispitani, rekao je Horgan.

„Doći do momenta kada ste u mogućnosti da posmatrate i uzimate uzorke iz ove reke bilo je kao da ste prvi ušli u skriveni svet“, rekao je on.

Instrumenti su ostavljeni u vodi kako bi se nastavilo sa posmatranjem ponašanja, rekao je, dok će laboratorijski istraživači potražiti odgovore na pitanje šta vodu čini jedinstvenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.