Slovenija želi da ponovo pokrene proširenje EU na Zapadni Balkan 1Janez Janša Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas u Strazburu da njegova zemlja tokom šestomosečnog predsedavanja Evropskom unijom (EU) namerava ponovo pokrene pitanje proširenja Unije na samitu sa Zapadnim balkanom predvidjenog u oktobru.

„Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva kada je reč o sprovodjenju reformi u okviru pristupnih pregovora“, rekao je Janša u Evropskom parlamentu predstavljajući prioritete šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački premijer je rekao da je cilj „probuditi okrepljenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan“ i dodao da je to obećanje dato na samitu u Solunu 2003. godine.

„Ako to učinimo, pokazaćemo da smo strateški igrač. Ako nismo u mogućnosti da to učinimo, ako ne napravimo korak napred na Zapadnom Balkanu, onda će te korake preduzeti neko drugi, ko ima različite interese i vrednosti“, upozorio je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) sa svoje strane je izrazila uverenje da će samit EU sa Zapadnim Balkanom u oktobru poslati „važnu poruku dotičnim zemljama“.

„Poruka je da su oni ključni strateški partneri za EU“, rekla je ona i dodala da je to pitanje kredibiliteta, jer EU treba da ispuni dato obećanje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Slovenija želi da ponovo pokrene proširenje EU na Zapadni Balkan”

  1. Da je to clanstvo trebalo da se desi – desilo bi se do sad. Ovako je jasno da smo mi kao clanovi nepotrebni EU. A to sto imamo drzave kakve imamo nije kriva EU nego mi sami. Kad smo takvi kakvi smo ne moze nam pomoci ni Sv. Petar a kamo li ta neiskrena, birokratska i pre svega svoja EU.

  2. Kako okrenes Slovenci potezu prvi korak, najpre ka raspadu Jugoslavije a sada ka raspadu EU. Mocno, nema sta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.