Smene i isključenja u VMRO DPMNE 1Makedonija Foto:vikipedia

Razlog za takav potez je, prema rečima potpredsednika stranke Aleksandra Nikoloskog, njihova „snažna saradnja sa (makedonskim premijerom i liderom SDSM Zoranom Zaevom i organizovanje grupe za pritiske, ucene, pretnje i potkupljivanje poslanika VMRO DPMNE i koalacije ‘Za bolju Makedoniju’ da bi glasali ustavne izmene“.

„Zbog delovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jančev i Bogdanov su razrešeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih opštinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke“, rekao je Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedeljak, nakon četvoročasovne sednice Centralnog komiteta.

Kako je istakao Nikoloski,“VMRO DPMNE, na sreću, ima snažne mehanizme da se pročisiti, isčisti i da jasno korača napred“. „VMRO DPMNE završava sa hipotekama iz prošlosti, doživljava svoju katarzu i produžava napred snažno, reformisano i jedinstveno… danas korača napred svesna za izazove koji dolaze“, rekao je potpredsednik stranke i istakao da je Centralni komitet dao punu podršku predsedniku Hristijanu Mickoskom.

Nikoloski je zatražio od i državnog tužilaštva da istraži navode o pritscima, pretnjama, ucenama i potkupljivanjun poslanika opzicije, a Centralni komitet je od osam poslanika koji su mandat dobili na listi kolicije „Za bolju Makedoniju“ a glasali su za početak ustavnih promena, zatražio da „odmah podnesu ostavke, jer rade protiv volje građana“.