Smiruje se situacija u Pekingu nakon najava masovnog testiranja i zatvaranja naselja u tom gradu 1Foto: Pexels/Zhang Kaiyv

Najava masovnog testiranja i zatvarajna naselja u Pekingu u borbi protiv virusa korona izazvala je u ponedeljak „paničnu kupovinu“ namirnica, ali se čini da se danas situacija smirila, jer javni prevoz uglavnom funkcioniše po normalnom rasporedu, a putevi su prepuni autombila, javlja Asošijejted pres.

Strah od potpunog zatvaranja podstaknut je situacijom u južnom poslovnom centru Šangaja, gde je 25 miliona stanovnika tek postepeno dobijalo dozvolu da napusti svoje domove nakon tri nedelje potpunog karantina.

Peking je zatvorio stanovnike na području površine oko dva sa tri kilometra, rekavši im da rade od kuće i da ostanu u svojim stambenim kompleksima.

Nije bilo potpunog zaključavanja, ali je naređeno da se zatvore stadioni, sportski tereni, bioskopi, karaoke barovi i drugi zabavni prostori.

Na drugim mestima, grad je, takođe, zatvorio pojedine ili sve zgrade u pet stambenih naselja, dok su pojedine zatvorene već dva dana.

Peking je zabeležio 80 slučajeva u poslednjem talasu, dok je Šangaj zabeležio više od 300.000 i 190 smrtnih slučajeva ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.