Šmit: Bonska ovlašćenja su u fijoci 1Kristijan Šmit Foto: N1 BiH

Kristijan Šmit visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je u jednom delu ekskluzivnog intervjua za N1 televiziju (BiH) kazao da će trenutno bonska ovlašćenja ostati u fioci.

Nakon što je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, u proteklom periodu u nekoliko navrata ponavljao da želi nezavisnost Republike Srpske i danas potvrdio da će eventualne sankcije prema RS i njemu biti datum te njene samostalnosti, Šmit je kazao kako pre svega želi da pošalje poruku da BiH i njena stabilnost nisu u opasnosti.

“Ukoliko postoje određene stavke u vezi kojih treba razgovarati i imati čak i različite stavove kao što je to uobičajeno u demokratiji onda ćemo to i učiniti. Ja sam zapravo u potrazi za time gdje leže problemi i moram biti otvoren, ono što sam vidio zadnjih dana, posebno danas, zaista se zapitam čemu to služi”, kazao je Šmit.

Dalje je istakao da međunarodna zajednica i većina u BiH ne žele odustati od države koja je nastala pre 26 godina iz jednog vrlo gorkog perioda: „I da se ne odustaje od toga da se u oba entiteta stvore razumni i pravedeni uslovi za život. Ukoliko se neko boji da će doći do osamostaljenja RS, taj entitet ima pravo postojati baš kao i Federacija BiH, ne znam otkud te debate da li dolaze od javnosti ili političara. Institucije zapravo trebaju raditi svoj posao i ja se čudim ovim diskusijama koje se vode za državnost. Ono što nas treba zanimati je zašto tako veliki broj mladih odlazi. Kada govorimo o tome ko treba djelovati to su odgovorni u zemlji i ne možete očekivati samo da ja djelujem. Istovremeno ne možete željeti biti nezavisni, a ne donositi odluke. Tako da zaista pozivam na donošenje i poštivanje odluka institucija BiH.”

Upitan je i da li će koristiti svoje bonske ovlasti pa i kada su u pitanju sankcije prema određenim zvaničnicima?

“Takve ovlasti najbolje da ostanu u fijoci i da se ne koriste. Ali su u fijoci”, poručio je visoki predstavnik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šmit: Bonska ovlašćenja su u fijoci”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.