Šmit razgovarao sa dva člana Predsedništva BiH 1Kristijan Šmit/Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Novoimenovani Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, dok sastanku nije prisustvovao srpski član Milorad Dodik.

Nakon prvog sastanka sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, u obraćanju novinarima, kazao je da će „iskoristiti svu snagu da ovu državu povuče ka EU“, a pre toga, da stvori dijalog i normalno okruženje unutar zemlje.

Treći član Predsedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik nije želeo da prisustvuje sastanku iako je svoj dolazak prvobitno potvrdio.

Dodik je navodno odgovorio na poziv, a kasnije je negirao da će doći zbog toga što je Narodna skupština RS odlučila da Srbi iz tog entiteta bojkotuju rad u državnim institucijama.

„Žao mi je što danas nisu bila prisutna sve tri člana Predsedništva. Prošle sedmice sam obavešten da će 3. avgusta sva trojica biti ovde i da nakon toga neće biti dijaloga, pa se sada nadam da će biti obrnuto“, prokomentarisao je Šmit.

Ipak, uveren da će se pronaći prilika da radi zajedno i sa Dodikom.

„Sastajaćemo se i sarađivati, jer nam je to svima obaveza – da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti da radim sa svima i uveren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga. Svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju“, rekao je Šmit.

Dodao je da se ne može očekivati da neko dođe sa strane i „napravi čudo“, svi moraju razmisliti o tome kako oni mogu doprineti.

Obavljaće dužnost, kaže, sa čvrstom odlučnošću da pomogne građanima, iskoristiće snagu međunarodne zajednice i lični uticaj da to i postigne.

„Računam na tesnu saradnju sa EU, a posebno sa SAD. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2“, kazao je.

Naglasio je da nije došao u BiH da bi samo „gledao šta se dešava i čekao“, nego da je tu da bude aktivan.

„Budite uvereni da će tako i biti“, zaključio je.

Od Šmita kao visokog predstavnika član Predsedništva BiH Šefik Džaferović očekuje da u potpunosti ispuni obavezu prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Dejtonska ravnoteža je nešto što uz EU i NATO put BiH i sve što smo usvojili kao rešenja u BiH omogućava da ova zemlja funkcioniše normalno“.

Smatra, takođe, da je Dodik napravio veliku grešku što nije došao.

„Moramo raditi zajedno i puno je posla pred nama. Moguće je i nema alternative, trebamo zajedno ići napred izgrađujući BiH“, kazao je Džaferović.