Sobotka: Austrija neće kandidaturu Ukrajine na štetu Zapadnog Balkana 1Foto: Pixabay/ Hans

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja Zapadnog Balkana, rekao je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije, AVP) u subotu.

Sobotka je to rekao u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA, prebnela je agencija HINA.

Austrijski kancelar Karl Nehamer (AVP) „nedvosmisleno“ je rekao da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Europskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

„Za nas je presudno ne samo da zemljama Zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU, nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije“, rekao je taj političar iz vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski takozvani „non pejper“ po kojem bi zemljama Zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

„Mislim da bi za zemlje Zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno“, rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg i ministarka za EU, Karoline Etštadler (oboje iz AVP).

Takav pristup bi sprečio ponavljanje grešaka kao u slučaju Rumunije i Bugarske za koje se tek po ulasku u punopravno članstvo rešavalo pitanje vladavine prava.

„Mi ne želimo da se to ponovi“, rekao je Sobotka.

Istakao je Srbiju koja već pregovara s Evropskom unijom i koja je, po njegovom mišljenju, u poglavlju privredne integracije u EU odmakla mnogo dalje nego u području vladavine prava.

„Austrijski ‘non pejper’ omogućava pravno osiguranje privredne integracije pre ispunjenja uslova vladavine prava“, rekao je Sobotka.

„Nama je potreban međukorak koji bi nekim zemljama omogućio da ostanu na pravom putu“, zaključio je Sobotka.

On je uz to kritikovao bugarsku blokadu otvaranja pregovora EU sa Severnom Makedonijom i dodao da bi primena austrijskog „non pejpera“ onemogućila takve blokade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.