Šta je "prkosni" Putin radio u Mariupolju, i to po mraku? 1foto BETAPHOTO (Pool Photo via AP)

Vladimir Putin je iznenađujuće posetio Mariupolj koji je okupirala Rusija. To je bila njegova prva poseta teritoriji koju su njegove snage zauzele tokom jednogodišnjeg sukoba, piše CNN.

Poseta je bila očigledan čin prkosa, koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

To je takođe izazvalo gnev Ukrajine – ministarstvo odbrane je Putina uporedilo sa „lopovom“ koji je došao u posetu „pod okriljem noći“ – s tim što je grad u ruskoj ofanzivi pretvoren u ruševine.

Putin je helikopterom prebačen u Marijupolj i automobilom je obišao gradske četvrti, pokazuju snimci koje su objavile ruske vlasti.

Prikazan je ruski predsednik kako se sastaje sa naizgled iznenađenim stanovnicima.

Putin je jednom čoveku rekao „treba da počnemo da se bolje upoznajemo“.

Kremlj je insistirao da je poseta bila „spontana“. Nije jasno kada se to dogodilo, iako je Putin u subotu posetio Krim da obeleži devetu godišnjicu njegovog pripajanja.

Svi objavljeni snimci Putinove posete su po mraku, što je, verovatno, način na koji vlasti žele da prikriju štetu.

Vesti o poseti stižu nakon što je Međunarodni sud pravde (MKS) u petak izdao naloge za hapšenje Putina i ruske zvaničnice Marije Lvove-Belove zbog navodne šeme deportovanja ukrajinske dece u Rusiju.

Putin još nije komentarisao nalog.

Poseta je posebno provokativna za Ukrajince jer je Mariupolj dugo bio simbol otpora kao svedok nekih od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija započela svoju invaziju.

Tokom putovanja, Kremlj je rekao da je Putin takođe pregledao obalu Mariupolja, posetivši jaht klub i zgradu pozorišta.

Zamenik premijera Rusije Marat Husnulin, koji je bio u njegovoj pratnji, detaljno je razgovarao sa Putinom o „konstrukcionim i restauratorskim radovima koji su u toku“ u gradu.

U videu, Husnulin kaže Putinu: „Postoji plan da se rekonstruiše do kraja treće godine. Planiramo da to bude potpuno funkcionalan aerodrom koji može da leti u sve gradove Rusije i inostranstva.

Kremlj je dodao da je Putin održao sastanak na komandnom mestu specijalne vojne operacije – opis ruske invazije – u Rostovu na Donu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog, Mihail Podoljak, kritikovao je „cinizam“ i „nedostatak kajanja“ zbog Putinove posete.

„Zločinac se uvek vraća na mesto zločina“, rekao je Podoljak na Tviteru.

Mariupolj, lučki grad na Azovskom moru, nalazi se u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti i pod direktnom je ruskom kontrolom od maja 2022.

Upravo su u Mariupolju ruske snage izvele neke od svojih najozloglašenijih napada, uključujući napad na porodilište prošlog marta i bombardovanje pozorišta koje je primoralo stotine civila da potraže utočište, piše CNN.

Mariupolj je postao simbol ukrajinskog otpora tokom nedelja nemilosrdnih ruskih napada prošle godine.

Poznato je da je čak i kada je veći deo grada pao, njegovi branioci su nedeljama izdržali u čeličani Azovstal pre nego što je uporište konačno palo.

Analitičari su ranije rekli za CNN da su ruske snage pokušale da sravne Mariupolj kako bi grad „ bio lakši za kontrolisanje“.

Od 450.000 ljudi koji su živeli u gradu pre rata, više od trećine je već otišlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.